Pasta met broodkruim en pancetta

Foto Cathy Van de Moortele
Manman, het leven kan zo mooi zijn. De Italiaanse keuken is eenvoudig en gebruikt kwaliteitsvolle producten. Meer heb je niet nodig om een smakelijk bord op tafel te zetten.
Ik had behoorlijk wat verse pasta gemaakt en op mijn droogrek rustig laten drogen. Ideaal om die de komende dagen te gebruiken, wat ik ook gedaan heb.
Deze pasta wordt verrijkt met krokant gebakken broodkruim met look, lekkere pancetta, maar ook ansjovis! Verrassend toch?

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept pasta voor 4 pers, van 4 eieren en 400 gr pastabloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 75 gr vers broodkruim, gemalen
  • 3 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boerenboter
  • 2 tenen look, gepeld en in flinterdunne plakjes gesneden
  • 3 ansjovisfilets op olie, in stukjes gesneden
  • het sap en de zeste van 1/2 citroen
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 125 gr pancetta, fijngesneden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta en laat hem 30 min rusten. 
  • Verwerk de pasta tot spaghetti of tagliatelli of wat jij maar lekker vindt.
  • Laat de pasta even drogen.
  • Breng een ruime pot gezouten water aan de kook.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Ondertussen laat je de olie smelten in een hapjespan.
  • Voeg het broodkruim, de look en de chili toe en laat alles samen zachtjes kleuren.
  • Schep het gebakken kruim op een bordje met keukepapier.
  • Veeg de pan schoon en doe er opnieuw olie en wat boter in.
  • Op een zacht vuurtje, bak je de look met de ansjovisfileetjes tot de ansjovis gesmolten is.
  • Voeg de beetgare pasta toe.
  • Meng het citroensap, de -zeste en de Parmezaanse kaas onder de pasta.
  • In een apart pannetje bak je de pancetta krokant.
  • Voeg 3/4 van het broodkruim toe aan de hapjespan en schud op.
  • Verdeel de pasta over 4 kommen.
  • Werk af met de rest van het broodkruim, de pancetta en de verse peterselie.

TIP:

Geen ansjovisfan? Laat de ansjovis gerust weg. Of verleg je grenzen en probeer het toch maar eens. Dit gerecht zal absoluut niet naar vis smaken. De ansjovis brengt de smaken van de pasta naar een volgend niveau.
Vervang de verse pasta door 400 gr gedroogde pasta.

Reacties