De beste broodpudding

Foto Cathy Van de Moortele
Ik koop zelden brood bij de bakker, omdat er hier praktisch elke dag vers brood wordt gebakken. Maar die dag had ik geen tijd gehad, dus stopten we aan een bakker langs de weg. Er was niet veel keuze meer (17u) en ik koos een klein rozijnenbroodje. Het broodje was ok, maar niet wow en ik wist meteen dat het de volgende dag niet zou opgegeten worden. Genoeg eitjes in het mandje en ik was al bezig met het maken van deze broodpudding, een variant op het uitstekende recept uit het Belgisch Bakboek.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr rozijnenbrood, 1 dag oud, in stukken getrokken
  • 500 gr verse melk, warm
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 30 gr fijne griessuiker
  • 30 gr donkerbruine suiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 25 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 50 gr krenten
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ronde bakvorm van 5 cm hoog en een diameter van 20 cm in met wat zachte boter en bestuif met bloem. Klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Doe de stukken rozijnenbrood in de kom van de Kenwood en overgiet met de warme melk.
  • Laat het brood even weken tot het zacht is.
  • Voeg de eieren, drie soorten suiker en de boter toe.
  • Meng alles goed met de K-klopper.
  • Strooi de krenten bij het beslag en meng nog eens kort.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Bak de broodpudding 1u of tot hij mooi gekleurd en gaar is. De pudding zal iets boven de vorm uitkomen, maar niet uitlopen.
  • Laat de poting volledig afkoelen in de vorm, op een rooster.
  • Ontvorm en snij in punten.
TIP:

Je kan de broodpudding achteraf ook nog afwerken met suikerglazuur.
Nog nooit broodpudding gegeten? Vroeger kon je bij elke bakker broodpudding krijgen. Hij verwerkte er oud brood, taart, ontbijtkoeken, ... in en werkte de pudding af met suikerglazuur.


Reacties