Linguine met champignons en mangalica worst

Foto Cathy Van de Moortele
Bij Deel een Varken krijg je af en toe de kans om een pakket Mangalica varkensvlees te bestellen. Ik kon die kans niet laten liggen en we genieten dus regelmatig van dit heerlijk stukje vlees. Een pakket worsten bevat 5 stuks, vaak te veel voor met ons tweetjes. Dan voorzie ik verschillende gerechten, zodat de worsten toch op 2 dagen op zijn. Deze keer koos ik voor een pasta met worst, waarbij je het vlees uit de darm haalt en in stukjes breekt. Heerlijk! Maar dat hoefde ik er niet bij te zeggen allicht?

Wat hebben we nodig:
  • 10 gr gedroogde porcini
  • olijfolie
  • 1/3 Spaans pepertje, ontpit en fijngesnipperd
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • handvol peterselie, fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr kastanjechampignons, in plakjes gesneden
  • 100 gr Parijse champignons, in plakjes gesneden
  • 50 gr Marsala
  • peper van de molen
  • grof zout
  • 1 eetlepel champignonkruiden
  • 2 Mangalica worsten, van de darm ontdaan en in stukjes gescheurd
  • 1/2 recept verse pasta, op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de gedroogde porcini in een kommetje en zet ze onder heet water. Laat ze 15 min weken.
  • Laat wat olijfolie heet worden in een grote hapjespan.
  • Fruit het Spaans pepertje aan met de sjalotsnippers. 
  • Voeg de peterselie en look toe en roer goed om op een medium vuur.
  • Doe de kastanjechampignons en Parijse champignons erbij.
  • Snij de geweekte porcini kleiner en voeg ze toe aan de pan. Hou het weekvocht apart.
  • Bak de champignons tot ze mooi gekleurd zijn en blus dan met de Marsala.
  • Kruid met peper, zout en champignonkruiden.
  • Voeg het vlees toe en schud de pan goed op.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Meng de pasta onder de champignons en voeg een pollepel kookvocht van de pasta toe.
  • Laat de Parmezaanse kaas smelten onder de saus en werk af met peterselie.
  • Verdeel de pasta over 2 grote kommen.
TIP:

Voeg het weekvocht van de porcini toe als de champignons te droog worden. Het geeft extra smaak.
Porcini is eekhoorntjesbrood. Ik heb ze standaard gestaan in gedroogde versie. Je hebt er heel weinig van nodig om veel smaak te hebben. Porcini zijn uitermate geschikt in pastagerechten of risotto.
Als je geen verse pasta maakt, neem dan 150 gr gedroogde pasta.
Geen Marsala in huis? Vervang gerust door witte of rode wijn.

Reacties