Runderstoofpot in de oven

Foto Cathy Van de Moortele
Stoofpotjes zijn op hun best als je ze pas daags nadien serveert. Het is niet anders met deze versie. Neem je tijd om het vlees op lage temperatuur te garen, je zal er zo tevreden van zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg runderstoofvlees
  • 1 fles rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • 280 gr bloem
  • peper en zout
  • olie
  • 2 grote uien, gepeld en grof gehakt
  • 450 gr wortelen, geschraapt en in diagonale stukken van 4cm gesneden
  • 250 gr Parijse champignons, schoongemaakt en doormidden gesneden
  • 500 gr aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 450 gr kippenbouillon, heet
  • 1 tak rozemarijn
  • 70 gr zongedroogde tomaten, in repen gesneden
  • 2 eetlepels Worcestershire saus
  • 300 gr diepvrieserwtjes
  • 100 gr diepvrieszilveruitjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het vlees in een grote kom en overgiet met de wijn. 
  • Voeg de laurier en de look toe en sluit af met een deksel.
  • Laat het vlees de hele nacht marineren in de koelkast.
  • Schep het vlees uit de marinade en hou 600 gr marinade apart. Gooi de rest weg.
  • Kruid de bloem met peper en zout.
  • Wentel de blokjes vlees door de gekruide bloem en schud overtollige bloem af.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Zet een grote, zware pot, type Le Creuset op een medium hoog vuur en laat wat olie warm worden.
  • Bak het vlees in verschillende keren mooi bruin en schep het in een kom.
  • Voeg wat extra olie toe.
  • Bak de uien met de wortelen, champignons en aardappelstukken even aan tot ze wat kleur gekregen hebben.
  • Voeg de look toe en laat die ook even meegaren. 
  • Schep alles over in een kom.
  • Blus de pan met de 600 gr marinade en schraap bakrestjes los.
  • Voeg de bouillon, rozemarijn, zongedroogde tomaten en Worcestershire saus toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet deze saus in een kom.
  • Leg het vlees terug in de pot en schep daar de groentenmengeling over.
  • Giet de saus over de groenten en zet het deksel op de pot.
  • Breng het geheel aan de kook tot het goed warm is.
  • Laat de stoofpot 2u garen in de oven.
  • Aan het einde van de baktijd, roer je de erwtjes en de zilveruitjes over de stoofpot.
  • Bak nog 10 min verder.
TIP:

Serveer deze stoofpot met Belgische pickles.

Reacties