Kippenhaasjes met warme vinaigrette

Foto Cathy Van de Moortele
Het kleine stukje dat vastzit aan de kipfilet en botermals is, noemt men het kippenhaasje, naar analogie met het varkenshaasje. Wist je dat je deze kippenhaasjes apart kan kopen? Ik breng ze vaak mee, omdat ze ideaal zijn om snel een gerecht op tafel te zijn en je kan er ook perfect kippenvingers van maken. Vandaag kies ik voor gebakken kippenhaasjes, die gemarineerd zijn in olie met bouillon en gedresseerd worden met een warme vinaigrette.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr kippenhaasjes
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 60 ml olijfolie
  • 7 basilicumblaadjes, fijngesneden
  • 2 eetlepels gesnipperde bieslook
  • 2 eetlepels gesnipperde platte peterselie
  • 1 sjalot, gepeld en heel fijngesnipperd
  • 1/3 Spaans pepertje, ontpit en fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de kippenhaasjes in een schaal.
  • Verkruimel het bouillonblokje in de olie.
  • Giet de olie over de kippenhaasjes en hussel de kip door de olie. 
  • Leg alle kippenhaasjes mooi naast elkaar in de schaal en laat ze 30 min afgedekt staan in de koelkast.
  • Zet een grote pan op het vuur en laat ze goed heet worden.
  • Voeg een lepel olie toe aan de pan en leg er de kippenhaasjes in.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de kippenhaasjes mooi kleuren aan één kant en draai ze om.
  • Bak ook de andere kant mooi bruin.
  • Haal de kip uit de pan en hou ze warm.
  • Blus de pan met de azijn en maak de bakrestjes los.
  • Giet de olie bij de azijn en kruid met basilicum, bieslook en peterselie.
  • Schik de haasjes op een schaal en bestrooi ze met sjalotjes.
  • Overgiet met de vinaigrette.
  • Werk af met het Spaans pepertje.
TIP:

Roer ook eens een lepel graantjesmosterd door de vinaigrette voor extra smaak.

Reacties