Kreeft en linguine
Foto Cathy Van de Moortele |
Terwijl de bouillon staat te pruttelen, heb je tijd om verse pasta te maken. Bij voorkeur linguine, omdat die platte pasta de saus beter vasthoudt. Klaar?
Wat hebben we nodig:
- 1 gekookte kreeft
- olijfolie
- 50 ml witte wijn
- 1 wortel, geschraapt en in stukken gesneden
- 1 ui, gepeld en grof gehakt
- 2 tenen look, gepeld en geplet
- 1 ansjovisfilet
- 1 eetlepel Taste #5 Umami
- 1 laurierblad
- 1/2 chilipeper, ontpit
- 1 blik tomatenblokjes (kies een goed merk)
- 1 zongedroogde tomaat op olie
- de stelen van 1 bundeltje peterselie, grof gehakt
- peper van de molen
- grof zout
- 1 stukje chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
- 1 teen look, gepeld en in fijne plakjes gesneden
- 30 ml witte wijn
- klontje boerenboter
- verse peterselie, grof gesnipperd
- verse linguine, op basis van 1 ei en 100 gr pastabloem
- Draai de kop van de kreeft en haal de binnenkant er uit: prima vlees voor je pasta straks.
- Zet de punt van je mes in het midden van de rug en snij de kreeft in de lengte door richting staart.
- Zet de punt van je mes opnieuw in het midden van de rug en snij ook de andere kant door.
- Verwijder het darmkanaal.
- Haal het vlees uit de schalen en leg ze bij het vlees uit de kop in een kom.
- Breek de scharen open en leg het vlees bij de andere stukken.
- Klop de schalen en scharen plat met een vleeshamer.
- Verhit wat olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
- Doe het kreeftenafval in de pot en roer goed om zodat de schalen wat kleur krijgen.
- Blus met de witte wijn.
- Voeg wortel, ui, look, ansjovis, Taste #5, laurier en chilipeper toe en schep om.
- Laat de Taste #5 even meebakken, zodat de smaken mooi vrijkomen.
- Voeg de tomatenblokjes toe en vul het lege blik met water. Voeg ook dit water toe.
- Doe de zongedroogde tomaat en de peterseliestelen bij de bouillon, kruid met peper en zout en laat alles zo'n 20 min pruttelen onder deksel.
Foto Cathy Van de Moortele - Passeer de bouillon door een metalen zeef en zorg ervoor dat je alle sappen eruit duwt.
- Zet de pot weer op het vuur en laat de bouillon verder trekken op een heel zacht vuurtje, tot hij een beetje indikt en als saus kan gebruikt worden.
- Zet een grote hapjespan op het vuur en voorzie ze van wat olijfolie.
- Doe de chili met de look in de pan en fruit even aan.
- Blus met een scheutje witte wijn.
- Snij het kreeftenvlees in hapklare stukken.
- Voeg de kreeft toe aan de pan en schud goed op.
- Kook ondertussen de pasta al dente en voeg hem toe aan de pan.
- Voeg ook enkele lepels kookvocht van de pasta toe, om de pasta beter te kunnen omscheppen en om de saus te kunnen binden.
- Bevochtig de pasta met kreeftensaus en schud goed op.
- Laat nog een klontje boter wegsmelten in de saus.
- Werk af met verse peterselie.
- Serveer deze kreeft met linguine in een groot, diep bord.
TIP:
Taste #5 Umami is een geconcentreerde tomatenpuree boordevol smaak.
Reacties