Zoete groet uit Mallorca

Foto Cathy Van de Moortele
De oudste dochter is cabin crew member bij Tui en vliegt regelmatig naar Mallorca. Kon ik maar even mee, dan zou ik zo gaan ontbijten met deze heerlijke zoete broodjes. Jij?

Wat hebben we nodig:
  • 115 gr water
  • 115 gr  melk
  • 12 gr verse gist
  • 375 - 400 gr patisseriebloem (ik gebruikte Suprème)
  • 115 gr boter, gesmolten
  • 4 eierdooiers
  • 1 t vanille extract
  • 1 t zout
  • 70 gr fijne griessuiker
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het vocht samen in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het vocht en roer goed los.
  • Stort de bloem op het vocht en meng.
  • Voeg de helft van de boter toe, samen met de eierdooiers (1 voor 1 terwijl je blijft mengen), de vanille, het zout en de suiker.
  • Laat de Kenwood mengen tot een homogeen deeg, dat niet meer aan de handen blijft kleven. Voeg niet meer bloem toe als het niet nodig is.
  • Vorm een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1 1/2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Ontgas het deeg door er je vuist in te duwen. Zet het deeg 1u in de koelkast in de kom met deksel.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties.
  • Rol van elke portie een worstje en rol die op in spiraalvorm. Het laatste stukje stop je onder het broodje, zodat het broodje mooi samenblijft.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de spiralen op.
  • Besmeer de broodjes nog eens met gesmolten boter.
  • Dek af met plastic folie en laat de broodjes nog 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bak de broodjes 12 - 18 min of tot ze goudkleurig zijn.
  • Bestrijk de broodjes nog eens met gesmolten boter van zodra ze uit de oven komen.
  • Laat de broodjes even afkoelen en bestuif ze dan met bloemsuiker.
TIP:

Nadat het deeg de 1e keer gerezen heeft, kan je het deeg in de koelkast zetten en de volgende dag verder werken. Het zal de smaak nog verbeteren en het uitrollen zal nog makkelijker zijn. Vergeet niet om het deeg eerst te ontgassen voor het de koeling in gaat.
Je kan het deeg ook uitrollen tot een rechthoek, daar 6 repen van snijden en ze zo oprollen.

Reacties