Boontjes in de oven

Foto Cathy Van de Moortele
Boontjes en champignons laten zich goed combineren. Wil het nu net zo zijn, dat ik een zak verse boontjes in huis had en 3 soorten champignons? Meteen een hele schotel vol lekkers!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr boontjes, schoongemaakt
  • olie
  • 2 grote uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 350 gr champignons, schoongemaakt en in plakken gesneden
  • peper en zout
  • 30 gr vetstof
  • 45 gr vloeiende bloem
  • 400 gr volle melk
  • verse oregano, gesnipperd
  • 100 gr paneermeel

Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een grote ovenschaal klaar.
  • Kook de boontjes in 10 min gaar in ruim, gezouten water. Giet ze af en spoel ze kort met koud water. 
  • Laat wat olie warm worden in een pan en fruit de uitjes glazig.
  • Voeg de look toe en laat de uisnippers lichtjes kleuren.
  • Doe de helft van de uisnippers in een kommetje.
  • Bak de champignons mee met de uien tot ze zacht zijn.
  • Laat de vetstof smelten en roer er de vloeiende bloem onder tot je een roux bekomt.
  • Laat de roux even goed doorwarmen, om de bloemsmaak er uit te krijgen.
  • Giet de melk bij de roux in deeltjes en klop goed tot een homogene saus.
  • Kruid met peper, zout en oregano.
  • Leg de boontjes in de ovenschaal.
  • Meng de saus met de champignons en giet die over de boontjes.
  • Meng de overgebleven uitjes met het paneermeel en strooi dit over de champignons.
  • Schuif de ovenschaal 25 min in de oven en zet op het laatst nog even de grill aan, zodat het paneermeel mooi kleurt.

TIP:

Voeg een lepel mosterd toe aan de saus voor extra pit.
Maak zelf je paneermeel, door oude sneden brood in de oven te laten drogen op 100°C. Mix het gedroogde brood tot fijne kruimels.
Meng nog 50 gr geraspte Parmezaanse kaas door het paneermeel.

Reacties