Multigranen brood

Foto Cathy Van de Moortele
Er staan hier altijd behoorlijk wat soorten meel in de kast. Wanneer de zakken bijna leeg zijn, durf ik al eens wat soorten te mengen met elkaar. Wat dacht je van deze multigranen boule, die wat extra witte broodbloem kreeg? Een heel zacht kruim en een beetje nootachtig van smaak. My cup of tea!

Wat hebben we nodig:
  • 290 gr water
  • 12 gr gist
  • 350 gr multigranen
  • 150 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 8 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort het meel en de bloem op het vocht en laat de Kenwood alles 11 min kneden.
  • Voeg ondertussen het zout en de broodverbeteraar toe.
  • Vorm een bal van het deeg en laat het 20 min afgedekt rusten.
  • Ontgas het deeg, vorm er opnieuw een bal van en laat die 25 min afgedekt rusten.
  • Ontgas het deeg goed. Vorm je brood als boule of maak er een batard van.
  • Bestuif de onderste schaal van de broodbakbol met bloem en leg het brood er op.
  • Zet de koepel op de schaal en laat het brood 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Bestuif het brood met wat extra bloem en maak insnijdingen met een scheermesje of een lame.
  • Zet de koepel weer op het brood en bak het brood 35 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 7-8 min verder bakken op 200°C.
TIP:

Zorg dat je scheermesje vlijmscherp is, zodat je insnijdingen mooi tot hun recht komen. Op die manier scheurt het brood gecontroleerd open en heb je een mooie ovenrijs.

Reacties