Koekjes van de koekjespers
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 340 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 200 gr fijne griessuiker
- snuifje zout
- merg van 1/2 vanillestok
- 120 gr ei (2 grote eieren)
- 500 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- Verwarm de oven voor op 200°C. Zet enkele bakplaten klaar, zonder ze in te vetten of met bakpapier te bekleden.
- Klop de boter romig met de suiker, het zout en de vanille, tot een lichtgekleurde massa.
- Schraap het beslag van de boorden van de kom.
- Voeg de eieren één voor één toe en meng telkens goed.
- Doe de bloem er in verschillende keren bij en klop op lage snelheid tot alles gemengd is.
- Kies de vormpjes uit die je wil gaan gebruiken.
- Vul de pers voor 3/4 met koekjesdeeg.
- Duw goed aan en met één klik heb je telkens één koekje.
- Versier de koekjes als je dat leuk vindt. Ik denk nu aan chocolate chips, suikerpareltjes, rozijntjes, ..
- Bak de koekjes lichtbruin in 10 min. Draai de plaat halverwege de baktijd.
- Laat de koekjes 2 min rusten en schep ze dan voorzichtig van de plaat.
- Laat de koekjes helemaal afkoelen op roosters.
De boter moet zacht zijn, maar niet gesmolten.
Het koekjesdeeg moet zacht zijn. Leg het zeker niet in de koelkast. Te koud deeg zal de pers kapot maken.
Reacties