Hamburgerbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Tussen twee recepten door, kijk ik graag naar de video's van Bruno Albouze op YouTube. Deze rasechte Fransman woont al jaren in Californië en werkt daar als patissier. Hij deelt zijn passie voor bakken met zijn volgers en ik mag je zeggen: zijn recepten zijn het uitproberen waard.
Deze hamburgerbroodjes zijn zo lekker en niet te vergelijken met de voorverpakte "watten" hamburgerbroodjes. Weet wat je eet en maak zelf je broodjes. Morgen krijg je ook het recept voor de smaakvolle rundsburgers die er bij horen.

Wat hebben we nodig:
  • 180 gr water
  • 30 gr verse gist
  • 100 gr ei (2 eieren), losgeklopt
  • 30 ml neutrale olie (ik gebruik Isio4 of Mix4)
  • 400 gr witte broodbloem (ik gebruik Mistral)
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 8 gr zout
  • 1 ei + 1 eierdooier, met de staafmixer gemixt
  • sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water en roer los.
  • Voeg de eieren en de olie toe en klop even los.
  • Meng de bloem met de suiker en stort die op de natte ingrediënten.
  • Laat de Kenwood 2 min mengen op lage snelheid, met de K-klopper.
  • Schraap de zijkanten naar het midden en laat de Kenwood nog 8 min kneden op matige snelheid met de kneedhaak, of tot het deeg loslaat van de kom.
  • Voeg ondertussen het zout toe.
  • Vet een kom lichtjes in met olie.
  • Leg het deeg in de kom en laat het 1u rusten onder deksel, tot het in volume verdubbeld is.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem. 
  • Keer de kom met deeg om en weeg het deeg af. 
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke porties.
  • Dek af met een handdoek en laat de deegporties 15 min rusten.
  • Bestuif lichtjes met bloem en rol elke portie deeg tot een glad balletje.
  • Bekleed je bakplaten met bakpapier en vet het papier lichtjes in.
  • Leg de deegballetjes op het papier en dek af met ingevet plastiek.
  • Laat de deegballetjes 1u rijzen of tot ze 3x zo groot zijn.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 220°C.
  • Bestrijk de broodjes voorzichtig met een dun laagje ei.
  • Bestrooi de broodjes met sesamzaadjes en bak ze 12 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op roosters.
  • Snij de broodjes door en toast de binnenkanten.
TIP:

Weeg je eieren af. Niet alle eieren zijn even groot. Je hebt 100 gr ei nodig.
Gebruik niet teveel ei om de broodjes af te werken. Teveel ei verbrandt in de oven.
Voeg geen extra bloem toe. Heb geduld. Het komt goed.
Er bestaan silicone vormen voor hamburgerbroodjes. Zo heb je meteen broodjes die gelijk van vorm zijn.
Maak je hamburgers zelf en zorg dat ze de grootte van je broodjes hebben.

Reacties