Man'oushe za'atar

Foto Cathy Van de Moortele
Wanneer je een Syrische gast in huis hebt, dan verwelkom je hem met Syrisch platbrood, hummus en olijven. Deze Man'oushe za'atar kan je een beetje vergelijken met pizza, maar dan enkel besmeerd met olijfolie en za'atar kruiden. Za'atar is een mengeling van wilde oregano, sesamzaad en sumak. In Palestina wordt dit vaak gegeten als ontbijt.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr water
  • mespuntje verse gist
  • 1 koffielepel suiker
  • 350 gr bloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 40 gr za'atar
  • 40 gr olijfolie
  • platte peterselie, grof gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een kom en los er de gist in op met de suiker.
  • Doe de bloem erbij en begin te mengen.
  • Voeg het zout toe en meng er ook de olie door.
  • Kneed het deeg tot het mooi zacht en soepel is.
  • Laat het deeg 1u - 1.5u rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm een pizzasteen voor in de oven, op een zo hoog mogelijke temperatuur (260°C).
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en bol ze losjes op.
  • Laat het deeg 10 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol een portie deeg door bloem.
  • Rol het deeg uit tot een ovaal.
  • Doe dat ook met de andere porties deeg.
  • Meng de kruiden met de olie en besmeer hiermee de platbroden. Laat een rand vrij rondomrond.
  • Bak de man'oushe 7 min of tot de broden mooi krokant en lichtjes gekleurd zijn.
  • Dien op, warm uit de oven of lichtjes afgekoeld.
TIP:

Maak je hummus zelf, de smaak is zoveel beter: Mix 1 teen look met 90 gr tahini, 1 eetlepel olijfolie, 40 gr citroensap, 1 blik uitgelekte kikkererwten en enkele chilivlokjes. Voeg 3 - 4 eetlepels van het kikkererwtenvocht toe om de hummus wat af te slappen.

Reacties