Lenten broodjes uit Zweden

Foto Cathy Van de Moortele
Semlor Lenten buns. Ik zie het een beetje als een andere versie van Berlijnse bollen. Niet gefrituurd, maar in de oven gebakken. Gevuld met crème patissière en afgewerkt met bloemsuiker. Een excuus om toch maar eens die kardamom uit de kast te halen. Ik weet nog steeds niet of ik al dan niet fan ben van kardamom. Misschien moet ik maar een tweede Lenten broodje opsmikkelen?

Wat hebben we nodig:
  • 1/2 recept crème patissière
  • 120 gr volle melk, lauwwarm
  • 12 gr verse gist
  • 40 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 20 gr fijne griessuiker
  • 10 gr ei
  • 200 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • snuifje zout
  • 3 gr bakpoeder
  • 3 gr kardamompoeder
  • rest van het ei, losgeklopt en gezeefd
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de crème patissière en laat die afgedekt afkoelen in de koelkast.
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Voeg de afgekoelde boter, de suiker en het ei toe en laat even staan.
  • Meng de bloem met het zout, bakpoeder en de kardamom.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng tot een homogeen en elastisch deeg dat niet meer aan de vingers blijft kleven. Het deeg mag wel nog wat plakkerig zijn, maar het mag niet meer blijven plakken aan de vingers als je het nog even doorkneedt.
  • Laat het deeg 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Verdeel het deeg in 6 porties en laat die 10 min rusten.
  • Bol de porties deeg op en laat ze 30 min rijzen onder een handdoek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de broodjes lichtjes met losgeklopt ei.
  • Bak de broodjes 8 - 10 min of tot ze licht gekleurd zijn.
  • Laat de broodjes niet langer bakken dan nodig.
  • Dek de broodjes af met een vochtige keukenhanddoek, zodat ze mooi zacht blijven.
  • Eens de broodjes afgekoeld zijn, snijd je ze horizontaal door.
  • Vul een spuitzak met grote spuitmond, met de crème patissière en vul hiermee de broodjes.
  • Dek af met de bovenkanten en bestuif met bloemsuiker.
TIP:

Dit recept is goed voor 6 broodjes, maar niets belet je om er 12 te maken.
Wanneer ik ei nodig heb om te doreren, dan zeef ik het geklopte ei, zodat er een gladde massa ontstaat. Op deze manier heb je minder vaak last van druipend ei op je broodjes, maar krijg je wel een mooie egale glans.

Reacties