Valentijnhartjes

Foto Cathy Van de Moortele
Schuilt er in jou een romantische ziel? Of laat je het hele Valentijnsgebeuren aan je voorbij gaan? Wat je er ook van denkt: deze valentijnhartjes zijn heerlijk en als je geen liefde in je leven hebt, maak ze dan gewoon in een andere vorm of geef ze jezelf cadeau.
Er zijn verschillende stappen in dit recept: we maken banketbakkersroom (crème patissière), slagroom en koekjes. Het koekjesdeeg kan je daags voordien maken en in de koelkast laten rusten. Stel de koekjes niet te lang op voorhand samen, want anders worden ze slap.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 75 gr amandelpoeder
  • 5 gr zout
  • 100 gr boerenboter, koud, in blokjes gesneden
  • 65 gr bloemsuiker
  • 1 ei + 1 eierdooier
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het amandelpoeder en het zout in een kom. Gebruik hiervoor een garde.
  • Klop de boter romig in de Kenwood met de K-klopper.
  • Voeg de bloemsuiker toe en meng ze onder de boter.
  • Voeg het ei toe, meng en voeg de dooier toe. Meng nogmaals kort.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en wikkel het in plastic folie.
  • Laat het deeg minstens 1u rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en zet je bakplaten met bakpapier klaar.
  • Rol het deeg dun uit op een lichtjes bebloemd werkblad.
  • Gebruik een uitsteker om gelijke vormpjes uit het deeg te halen en leg ze op de bakplaten. Je hoeft niet veel ruimte tussen de koekjes te laten want ze lopen niet uit.
  • Zet de bakplaten 10 min in de diepvriezer. Dit zorgt ervoor dat de koekjes niet kromtrekken, maar mooi hun vorm blijven behouden.
  • Bak de koekjes 12 - 14 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Ik heb de koekjes gevuld met vanilleslagroom.
TIP:

Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos.
Je kan de koekjes ook vullen met boterroom, crème patissière of een mengeling van crème patissière met slagroom of een andere vulling die jij lekker vindt. Wil je het makkelijk maken? Vul ze dan bijvoorbeeld met Nutella.

Reacties