Nasi goreng met ananas en scampi

Foto Cathy Van de Moortele
We eten niet zo vaak meer buitenshuis, allicht omdat ik zoveel tijd in de keuken doorbreng. Waar we vroeger nasi goreng aten bij de Chinees, doen we dat nu gewoon thuis. Zelf nasi goreng maken is niet zo moeilijk. Kook je rijst daags voordien en laat hem gedurende de nacht afgedekt afkoelen in de koelkast. Op die manier krijg je de beste nasi goreng.

Wat hebben we nodig:
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 100 gr diepvrieserwtjes
  • 1 klontje boter
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 250 gr gekookte basmati rijst, afgekoeld
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 koffielepel sesamolie
  • witte peper
  • 1 klontje boter
  • 10 scampi, schoongemaakt, drooggedept en in 3 gesneden
  • peper en zout
  • 1 dikke plak verse ananas, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 2 sneetjes ham, gesnipperd
  • witte peper
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • verse peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:
  • Gaar de wortelblokjes in water.
  • Voeg aan het einde van de kooktijd de bevroren erwtjes toe en laat ze 1 min meegaren. 
  • Giet af.
  • Verwarm de boter in een grote hapjespan.
  • Fruit de ui tot hij lichtgekleurd is.
  • Voeg de erwtjes/worteltjes toe en bak ze even mee.
  • Duw de groentjes aan de zijkant van de pan en giet de eieren op de vrijgekomen plaats.
  • Breek de eieren met een harde spatel tot je kleine stukjes omelet heb.
  • Meng de omeletstukjes met de groentjes.
  • Voeg de rijst toe en schep om.
  • Kruid met sojasaus, sesamolie en witte peper.
  • Zet een andere pan op het vuur en laat ze goed warm worden.
  • Laat het klontje boter smelten.
  • Kruid de scampi met peper en zout.
  • Bak de scampi met de ananas tot ze kleur gekregen hebben.
  • Voeg scampi, ananas en ham toe aan de rijst en schep om.
  • Kruid de nasi met witte peper en schep er de pijpajuintjes en peterselie door.
  • Dien op in mooie kommen.


TIP:

Je kan ook ananas uit blik toevoegen. Kies voor een kwaliteitsmerk en laat de ananas goed uitlekken.
Diepvrieserwtjes zijn een betere keuze dan blikerwtjes. Laat ze niet ontdooien.


Reacties