Blue cheese burger
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- klontje boter
- 50 gr sjalot, schoongemaakt en fijngesnipperd
- verse peterselie, fijngesnipperd
- 500 gr runderaméricain
- peper van de molen
- Maldon zeezout
- 3 brioche broodjes
- olie
- klontje boter
- 2 (rode) uien, gepeld en in flinterdunne ringen gesneden (mandoline)
- 1 eetlepel balsamico azijn
- blauwe schimmelkaas, in plakjes gesneden
- peper van de molen
- rucola
- Laat een klontje boter smelten in een kleine pan.
- Fruit de uitjes glazig.
- Neem de pan van het vuur en roer er de peterselie onder.
- Schep over in een kommetje en laat afkoelen.
- Meng de uitjes onder de américain.
- Kruid af met peper en zout.
- Snij de brioche broodjes doormidden. De onderkant mag iets dikker zijn dan de bovenkant.
- Verhit een gietijzeren pan op een hoog vuur.
- Toast de binnenkant van de brioches mooi goudbruin in een droge pan.
- Vet de burgers lichtjes in met wat olie, aan beide zijden.
- Bak de burgers aan elke zijde 4 min.
- Ondertussen verhit je wat boter in een tweede pannetje. Fruit de uien aan en laat ze lichtjes kleuren. Blus met balsamico en laat op een zacht vuurtje verder garen.
- Beleg de onderste broodjes met rucola.
- Schep de gebakken uien op de burgers en leg er de blauwe kaas op. Kruid met peper van de molen. Zet de pan met de burgers even onder de grill, tot de kaas mooi gesmolten is.
- Gebruik een brede spatel om de burgers over te brengen naar de broodjes.
- Leg het bovenste deel van de broodjes op de kaas.
- Serveer met vork en steakmes en voorzie voldoende servetten.
Liever geen blauwe kaas? Werk je burger af met krokant gebakken spek, rode ui, fijngesnipperde ijsbergsla, plakje tomaat en augurk. Vergeet de mosterd en de ketchup niet!
Haal het vlees een uur op voorhand uit de koelkast, zodat het niet meer ijskoud is. Op die manier krijg je het vlees mooi rosé maar toch warm.
Ik heb pré-salé rundsvlees van deeleenkoe gebruikt voor deze burger. Kwaliteitsvlees = kwaliteitsburger.
Reacties