Whoopies met marshmallow

Foto Cathy Van de Moortele
Superleuk om te maken, deze whoopies. Vul ze met wat jij lekker vindt. Ik heb gekozen voor een marshmallow vulling, omdat de kleuren zo mooi ogen bij elkaar. De whoopies zelf zijn niet heel zoet en de marshmallow complementeert daar goed bij.

Wat hebben we nodig:
voor de vulling:
  • 3 eiwitten (90 gr), op kamertemperatuur
  • 270 gr fijne griessuiker
  • 2 eetlepels glucosesiroop
  • het merg van 1 vanillestok
  • snuifje zout

voor de whoopies:
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 160 gr donkerbruine suiker
  • 1 ei
  • 50 gr pure cacao
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 300 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt
  • 330 gr karnemelk, ongezoet

Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Zet een whoopie plaat klaar en vet ze lichtjes in.
  • We beginnen met de vulling. 
  • Doe de eiwitten met de suiker, glucosesiroop, vanille en het zout in een kom. Zet de kom boven een pan met kokend water en zorg dat het water de bodem van de kom niet raakt.
  • Klop de ingrediënten los au bain marie tot het beslag een lint vormt.
  • Breng deze ingrediënten over in de kom van de Kenwood en klop de meringue op tot ze mooi vast is. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Breng deze vulling over in een spuitzak en kies een grof, gekarteld spuitmondje.
  • Was de kom uit en maak de whoopies.
  • Klop de boter op met de suiker tot een lichtgekleurde massa.
  • Voeg het ei toe en klop verder op.
  • Zeef de cacao met het natriumbicarbonaat en de bloem en voeg de droge ingrediënten toe aan de natte.
  • Klop kort op.
  • Giet de karnemelk in deeltjes bij het beslag en meng.
  • Breng het redelijk vast beslag over in een spuitzak met een gladde, ronde spuitmond.
  • Spuit gelijke hoopjes deeg op de whoopie plaat. De koekjes zullen iets uitspreiden, dus maak je vormpjes niet te vol.
  • Bak de whoopies 10 min en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Vet je whoopie plaat opnieuw in en bak de rest van de koekjes.
  • Draai de helft van de whoopies om en spuit er een mooi laagje vulling op. Dek af met de rest van de koekjes.
  • Bewaar de whoopies in een goed afgesloten doos in de koelkast.

TIP:

Door de marshmallowvulling au bain marie op te warmen, zal de suiker mooi smelten en heb je geen korrel in je vulling. Wil je liever niet au bain marie werken? Verwarm de suiker dan even in de opwarmende oven vooraleer je hem opklopt met de rest van de ingrediënten.
Wees niet bang om karnemelk te gebruiken. Het zorgt voor een luchtig gebakje.


Reacties