Welsh cakes
Foto Cathy Van de Moortele |
In Merelbeke vind je de toonzaal van Stoves, waar je de vuren kan gaan bewonderen en waar je verwelkomd wordt door professionele mensen die weten hoe heerlijk koken en bakken is. Uitstekende service en in no time stond mijn nieuwe RangeCooker op zijn plek en draaiende.
Ergens tussen een scone, koekje en ontbijtpannenkoekje in. Dat is wat Welsh cakes zijn. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Besmeerd met wat echte boter en een lekkere kop koffie erbij. Heaven..
Wat hebben we nodig:
- 280 gr patisseriebloem
- 75 gr kristalsuiker
- 10 gr bakpoeder
- snuifje zout
- snuifje kaneel
- snuifje nootmuskaat
- 75 gr koude boter, in blokjes gesneden
- 40 gr gedroogde veenbesjes
- 40 gr gesuikerde citrusschilletjes (sukade)
- 1 ei, losgeklopt
- 50 ml melk
- vetstof
- Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en de kruiden.
- Meng de boter kort door de bloem, tot je grove kruimels bekomt.
- Roer de veenbesjes en de citrusschilletjes door het deeg.
- Voeg het ei en voldoende melk toe om een zacht deeg te bekomen. Misschien heb je niet alle melk nodig.
- Kneed het deeg zachtjes op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot zo'n dikke halve centimeter. Gebruik een grote ronde vorm om de Welsh cakes uit te steken.
- Verhit een grote pan met zware bodem, type Le Creuset, op een matig vuur. Vet de pan lichtjes in.
- Bak de Welsh cakes 3 min per kant of tot ze mooi goudbruin maar wel nog zacht in het midden zijn. De cakes zullen wat rijzen in de pan.
- Bestuif de Welsh cakes na het bakken meteen met (bloem)suiker.
- Dien (lauw)warm op.
Je kan de Welsh cakes makkelijk invriezen op een bakblik eens ze gebakken zijn. Je warmt ze weer op in de toaster.
Goed voor 14 stuks.
Je kan de veenbesjes vervangen door gewelde gojibessen, rozijnen, krenten...
Geen fan van sukade? Neem dan gesnipperde abrikozen of pruimen.
De Nederlandse volgers kunnen de Stoves RangeCooker zien bij GlenDimplex in Heerenveen.
Reacties