Bloomer brood van Paul Hollywood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik blijf kookprogramma's zalig vinden. Als ik alleen thuis ben en de TV staat op, dan mag je gegarandeerd zeker zijn dat ik naar een kookprogramma kijk. Paul Hollywood is een schitterende bakker en ik zie hem dan ook graag aan het werk. Dit bloomer brood is een typisch Brits brood. Eens je dat onder de knie hebt, kan je andere broden proberen.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr witte broodbloem (Suprème)
  • 10 gr zout
  • 1 zakje korrelgist van 7 gr
  • 320 ml koud water
  • 40 ml olie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in een kom en voeg het zout toe. Meng met een garde.
  • Voeg de gist toe en meng opnieuw met de garde.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daar 240 ml van het water in, samen met de olie.
  • Gebruik je handen om alles door elkaar te mengen. Voeg geleidelijk aan meer water toe, tot het deeg mooi loslaat van de kom. Misschien heb je niet al het water nodig.
  • Je hebt nu een zacht maar ruw deeg.
  • Vet je werkblad in met een beetje extra olie. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet aan je werkblad of handen blijft plakken.
  • Stort het deeg uit op je werkblad en begin te kneden.
  • Kneed het brood 5 - 10 min of tot het deeg glad en zijdeachtig geworden is.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom. Dek af met een deksel en laat het brood rijzen tot het in volume verdriedubbeld is.
  • Keer het brood weer om op je werkblad, dat je met wat bloem bestoven hebt. Vouw het deeg dicht en duw het weer plat. Doe dit een paar keer tot alle lucht die zich gevormd had, ontsnapt is.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek.
  • Vouw de linker- en rechterkant naar het midden en rol het brood verder op.
  • Leg het brood op een bakplaat met bakpapier. Dek af en laat het brood nog 1 - 2u rijzen op kamertemperatuur of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. 
  • Spray wat water op het brood en bestuif het dan met bloem.
  • Maak 4 diagonale inkepingen met een lame mesje in de bovenkant van het brood.
  • Zet onderaan in de oven een braadslee met heet water. Dit water zal straks voor stoom zorgen wanneer het brood aan het bakken is.
  • Bak het brood 25 min in het midden van de oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 200°C en bak het brood nog 10 min voor een krokante korst.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Je begint best 's morgens al aan het deeg, zodat je het brood 's avonds kan snijden.
Ik heb 21 gr verse gist gebruikt en heb die eerst opgelost in wat lauwwarm water. 

Reacties