Balletjes in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele
Een echte Belgische klassieker, die ik ook wel eens klaarmaakte voor mijn gastgezin in Massachusetts, toen ik daar werkte als au pair. Heel eenvoudig, maar altijd lekker. Zoals je kan zien in de ingrediƫntenlijst, gebruiken we maar liefst 1 kg gehakt! Je kan dan ook nooit genoeg balletjes hebben. Vries enkele bakjes balletjes met saus in en je hebt altijd een maaltijd als jij er eens op uit wilt maar ook je liefste niet zonder eten wilt zetten.
Je kan de saus altijd nog opsmukken met Madeira, maar dat hoeft helemaal niet. Serveer de balletjes met gegratineerde aardappelpuree.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • scheutje Worcestershiresaus
  • 3 l bouillon, heet
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 600 ml bouillon, heet
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 bakje Parijse champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het gehakt met de uisnippertjes, het ei en het paneermeel.
  • Kruid met peper en zout en nootmuskaat. Voeg de Worcestershiresaus toe.
  • Gebruik een ijsschep/koekjesschep om gelijke balletjes te vormen. Schep hiervoor gehakt in de holte en effen het oppervlak met de achterkant van een mes. Klop de balletjes uit de schep en verzamel ze op een bakplaat met bakpapier. Rol van elke portie gehakt een glad balletje. Maak hiervoor je handen vochtig met wat water, zodat het gehakt niet aan je handen blijft kleven en mooi rond wordt.
  • Kook de balletjes gaar in de bouillon.
  • Laat 50 gr vetstof smelten.
  • Voeg de bloem toe en roer goed tot een gladde roux. Laat de bloem "uitbakken".
  • Voeg de bouillon (waar de balletjes in gegaard werden) in deeltjes toe en blijf goed kloppen zodat de saus niet klontert.
  • Werk af met de tomatenpuree.
  • Kruid met peper en zout.
  • Gaar de champignonschijfjes in de bouillon en voeg ze toe aan de saus.
  • Meng de helft van de balletjes met de saus.
TIP:

De andere helft van de balletjes laat je afgedekt afkoelen, voor je ze invriest voor een volgende keer. Je kan ze opnieuw serveren met tomatensaus, maar je kan ze ook opbakken of houden voor spaghetti met gehaktballen.

Reacties