Briochebrood met suikerparels

Foto Cathy Van de Moortele
Op zondag mag er al eens uitgebreider ontbeten worden. Met dit briochebrood bijvoorbeeld. Maak het klaar op zaterdagnamiddag en op zondag kan je heerlijk genieten.

Wat hebben we nodig:
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 12 gr verse gist
  • 15 gr bloemsuiker
  • 200 gr witte broodbloem
  • 400 gr witte broodbloem
  • 75 gr bloemsuiker
  • 90 gr boerenboter, op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 gr boerenboter
  • 40 gr bloemsuiker
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel melk
  • parelsuiker
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in een kommetje en los er de gist in op met de bloemsuiker en 200 gr bloem.
  • Dek het kommetje af en laat het papje 30 min staan op een warme plaats.
  • Doe de 400 gr bloem in de kom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje.
  • Strooi de bloemsuiker aan de ene kant van de bloem en boter aan de andere kant.
  • Giet de eieren bij het gistpapje. 
  • Meng alles met een houten lepel en laat dan de kneedhaak het deeg verder kneden
  • Vet een grote kom lichtjes in. Laat de deegbal 1u - 1u30 rijzen in de kom, die je afdekt met een handdoek.
  • Rol het deeg uit tot een grote rechthoek van 50 cm x 30 cm.
  • Smelt de boter met de bloemsuiker op lage temperatuur.
  • Wrijf deze gesuikerde boter over het deeg met je handen.
  • Rol het deeg op tot een lange rol van 50 cm.
  • Snij aan elke zijde een stuk deeg van 5 cm af.
  • Vouw de rol dubbel met daartussen aan de bovenkant 1 stuk van de delen die je afgesneden hebt.
  • Vlecht de twee deegrollen samen. Op het einde zet je het tweede afgesneden stuk.
  • Leg het brood in een ingevette rechthoekige vorm.
  • Dek af met een handdoek en laat het brood 45 min rijzen op een warme plaats.
  • Doreer het brood met een mengeling van eierdooier en melk en bestrooi het dan met de parelsuiker.
  • Bak het brood 30 min. Dek het daarna af met aluminiumfolie en bak het nog 15 min.
  • Laat het brood 15 min afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Ontvorm het brood en bestuif het onmiddellijk met bloemsuiker.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:

Overschotten van dit brood kan je heel goed toasten of gebruiken om wentelteefjes van te maken.
Je kan de boter vervangen door broodverbeteraar, zodat het brood een langere houdbaarheidsdatum krijgt en minder snel uitdroogt. Te koop bij oa Aveve.

Reacties