Molenaarsbrood

Foto Cathy Van de Moortele
De Zandwegemolen in Brugge is niet alleen een restaurant, maar ook een nog werkende molen waar je bloem kan verkrijgen. Deze volwaardige, bruine bloem gebruik ik graag om brood mee te bakken. Deze keer heb ik ze gecombineerd met witte bloem en steppebloem voor een lekker alledaags brood.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr bruine bloem (Zandwegemolen)
  • 200 gr witte broodbloem (geen patisseriebloem)
  • 100 gr steppebloem (Gents Bakkershuis)
  • 350 ml water, koud
  • 12 gr verse gist
  • 10 gr zout
  • 10 gr boter
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de 3 soorten bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje en breek er de gist in.
  • Roer met je vingers de gist door het water, zodat hij oplost.
  • Meng de bloem met het gistpapje met een houten lepel.
  • Voeg het zout en de boter toe.
  • Laat de Kenwood het brood verder kneden gedurende zo'n 6 - 8 min.
  • Kneed het deeg nog even door met de hand en maak er een bal van. Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom en sluit af met een deksel.
  • Laat het brood 1u rijzen op een warme plaats, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw je vuist in het deeg, zodat de gassen kunnen ontsnappen.
  • Kneed het deeg nog eens kort door en vorm er een langwerpig brood van.
  • Leg het deeg in een ingevette rechthoekige broodbakvorm en dek af met een handdoek.
  • Laat het deeg nogmaals 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 230°C en laat de bakplaat mee opwarmen.
  • Bestuif de bakplaat met water en doe de deur meteen dicht. Er wordt stoom gecreĆ«erd in de oven, die zal zorgen voor glans en een krokante korst.
  • Zet het brood in de oven en bak het af in 30 - 35 min.
  • Ontvorm het brood meteen om het krokant te houden.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Niet zeker of je brood gaar is? Meet de temperatuur door een keukenthermometer in het brood te prikken. De kern van het brood moet > 96°C zijn (tip van Roger van Damme).

Reacties