Mastellen
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr witte broodbloem
- 250 ml melk, lauwwarm
- 37 gr verse gist
- snuifje kaneel
- 150 gr boter, op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
- 10 gr zout
- 25 gr kristalsuiker
- 1 eierdooier, losgeklopt
- 1 eetlepel room
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
- Giet de melk in het kuiltje en verkruimel er de gist in.
- Gebruik je vingers om de gist op te lossen in de melk.
- Meng het deeg met een houten lepel.
- Voeg de kaneel, boter, zout en suiker toe en laat de Kenwood het deeg kneden tot het mooi zacht en soepel is.
- Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom. Laat het deeg afgedekt een half uur rijzen (ik zet het in een oven op 50°C).
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verdeel het deeg in 19 gelijke porties (50 gr per portie). Rol er gladde balletjes van en druk ze plat.
- Leg de schijven deeg op bakplaten met bakpapier en dek af met een handdoek.
- Laat de mastellen nog 15 min rijzen.
- Vet je wijsvinger in met wat olie en duw in het midden van elke mastel een kuiltje.
- Doreer de mastellen met het ei/roommengsel. Dek opnieuw af met een handdoek en laat de mastellen nog een half uurtje rijzen of tot de oven op temperatuur is.
- Bak de mastellen gedurende 12 - 13 min of tot de keuken heerlijk ruikt en de mastellen mooi gekleurd zijn.
- Haal de mastellen van de bakplaten en laat ze afkoelen op een rooster.
Om de mastellen te strijken: snij de mastellen horizontaal door. Bestrijk de onderste helft met boter en bestrooi met donkerbruine suiker. Zet het hoedje er weer op. "Strijk" de mastel in je croque monsieur toestel.
Reacties