Coffeecake met appel, pecan en caramel

Foto Cathy Van de Moortele
Ok, dit is geen al te beste traktatie voor wie graag weer in een kleiner maatje past. Het is zo'n cake die blijft plakken aan de dijen, maar met een kleine punt heb je toch alle smaken ineens. Geweldig toch? Doordat hij in laagjes opgebouwd is (cake, appel, cake, appel, topping, caramel), krijg je telkens weer een andere structuur te proeven.
Nestlé verkoopt nu naast de gecondenseerde gesuikerde melk, ook de caramel versie. Ideaal voor banoffee pie en alles wat dulce de leche vraagt. Het spaart jou heel wat werk uit omdat je de blikken niet langer drie uur hoeft te koken. Yom!

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr bloem
  • 80 gr pecannoten, gehakt
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 50 gr donkerbruine suiker
  • 30 gr kristalsuiker
  • 1 1/2 koffielepel kaneel
  • snuifje zout
  • 30 gr boter
  • 3 appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • 100 gr boter
  • 200 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 280 gr bloem
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • snuifje kaneel
  • 160 ml melk
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 1 blik caramel gecondenseerde gesuikerde melk van Nestlé
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ronde springvorm van 21 cm doorsnede in met wat boter en zet hem aan de kant.
  • Maak eerst de krokante topping: meng hiervoor de bloem met de noten, boter, donkerbruine suiker, kristalsuiker, kaneel en zout tot kruimels.
  • Zet een grote antikleefpan op het vuur en laat de boter smelten.
  • Snij de appels in partjes en bak ze aan in de boter.
  • Klop de boter met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Voeg de eieren één voor één toe en meng goed.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, natriumbicarbonaar, zout en kaneel in een grote kom. Voeg de helft van deze droge mix toe aan de Kenwood kom. Mix op lage kracht met de K-klopper.
  • Voeg de melk en de vanille toe en meng.
  • Voeg de rest van de droge ingrediënten toe en meng niet langer dan nodig.
  • Giet 2/3 van het beslag in de springvorm en strijk het oppervlak effen met een spatel.
  • Verdeel de helft van de appeltjes over het deeg.
  • Giet de rest van het deeg over de appels en strijk effen.
  • Schik de resterende partjes appel over het deeg en bestrooi met de topping.
  • Bak de cake 45 - 55 min.
  • Als je ziet dat de cake te donker wordt, dek hem dan af met aluminium folie.
  • Laat de cake afkoelen op een taartrooster in de vorm.
  • Ontvorm de cake voorzichtig. Snij hem eventueel eerst los met een lang mes langs de rand van de vorm.
  • Verwarm de  caramel en giet hem over de cake.
TIP:

Vergeet de koffie niet! En de buren.. en je vriend(inn)en, familie, kinderen, de juffen, ...



Reacties