Chapati uit Oost-Afrika
Foto Cathy Van de Moortele |
In Oost-Afrika maken ze ook chapati. Onze Indiase en Pakistaanse vrienden zullen steigeren bij het horen van dit recept, omdat zij enkel olie gebruiken in paratha, niet in chapati. In Oost-Afrika houden ze van chapati in laagjes en dat is precies wat die olie doet. Bij het openscheuren van de chapati vind je verschillende laagjes. Heerlijk! Ja, uiteraard heb ik het uitgeprobeerd, wat dacht je? De Indiase en Pakistaanse moeders zullen hun deegrollen omhoog steken en zeggen dat dit geen chapati maar wel paratha zijn. In Oost-Afrika trekken ze zich daar niets van aan en maken ze gewoon hun eigen versie.
Wat hebben we nodig:
- 400 gr patisseriebloem
- 220 ml water
- snuifje zout
- olie
- Doe de bloem in een kom.
- Meng het water met het zout.
- Giet het water in deeltjes bij de bloem en meng met je vingers.
- Eens de bloem en het water helemaal vermengd zijn, breng je het deeg over op een bebloemd werkblad.
- Het deeg moet nu zeker 10 - 15 min gekneed worden. Gebruik hiervoor je handpalmen. De reden van het lange kneden, is dat je wilt dat de gluten hun werk kunnen doen. Ze maken het brooddeeg zacht en elastisch en dat zorgt voor zachte chapati. Wie niet lang genoeg kneedt, krijgt harde broodjes.
- Heb je een heel grote antikleefpan? Verdeel het deeg dan in 4 gelijke stukken en rol hier balletjes van. Is je pan eerder een van een "normaal" formaat, verdeel het deeg dan in 6 of 8 balletjes.
- Laat de deegballetjes 10 min rusten op een bebloemd bakblikje. Dek ze ook af met een handdoek.
- Rol een deegballetje uit tot een grote cirkel.
- Bestrijk de cirkel met een laagje olie. Gebruik hiervoor een silicone borsteltje.
- Nu heb je 2 manieren om verder te gaan. Dit is de eerste manier: Leg de cirkel voor je. Snij van boven naar het midden de chapati door. Rol de rechterkant nu op als een hoorntje, mee met de klok, tot je linksboven uitkomt. Je chapati ziet er nu uit als een roos. Duw met je vlakke hand de roos plat, zodat je een cirkel krijgt met allemaal laagjes. (zie foto)
- De tweede manier: rol de chapati strak op, zoals je een pannenkoek zou oprollen. Neem nu de uiteinden vast en klop het rolletje deeg op je werkblad om de rol steeds langer te maken. Doe dit een paar keer en rol het deegrolletje dan op tot een slakkenhuis.
- Laat de deegballetjes 5 min rusten onder een handdoek. Verhit ondertussen je antikleefpan op een medium vuur. Test de hitte van de pan, door er enkele druppels water op te gooien. Verdampen die onmiddellijk, dan is je pan klaar. Blijft het water nog liggen, dan moet de pan nog even doorwarmen.
- Neem een deegballetje en rol het zo dun mogelijk uit.
- Leg de chapati in de pan. Heb geduld. Er moeten kleine bruine vlekjes op de onderkant van de chapati komen. Neem een tang om de onderkant van het deeg te inspecteren. De bovenkant moet een beetje doorzichtig worden.
- Draai de chapati om met de tang en laat de andere kant kleuren. Dit proces neemt zo'n 3 min in.
- Als je goed de laagjes gemaakt hebt in het deeg, zal de chapati opblazen. Neem een propere handdoek en maak er een prop van. Duw met de handdoek op de chapati en de stukken ernaast zullen "opblazen". Blijf rondom rond drukken, zodat het deeg mooi tegen de hete pan geduwd wordt en de chapati mooi gekleurde vlekken krijgt.
- Van zodra de chapati gaar is (= geen rauwe stukken meer), smeer je hem in met een klein beetje olie. Omdraaien en idem dito met de andere kant.
- Hou de chapati warm onder een handdoek.
Misschien heb je niet al het water nodig of misschien heb je er een beetje meer nodig. Dat hangt af van de bloemsoort en de luchtvochtigheid in jouw keuken.
Zorg voor een schone pan bij het bereiden van elke chapati. Er mag geen bloem of olie van de vorige chapati aan de pan kleven.
Kan je je niet goed inbeelden hoe je deze chapati maakt? Dit filmpje kan voor verheldering zorgen.
Chapati maak je liefst vers. Je kan ze op voorhand maken en heropwarmen.
Eet ze van zodra ze allemaal gebakken zijn en zit lekker lang aan tafel. Laat het bestek voor wat het is: de chapati is je bestek.
Reacties