Sojabrood

Foto Cathy Van de Moortele
Makkelijker kan haast niet. Je koopt sojabloemmix van Soezie (te koop oa bij Aveve), je voegt er water, gist, zout en boter (of broodverbeteraar) aan toe en je hebt alle ingrediënten om zelf een heerlijk brood te bakken. Hoe lekker is dat?
Als ik tegen de middag een vers brood wil, dat al genoeg afgekoeld is om aangesneden te worden, dan maak ik het deeg de avond voordien. Je kan het deeg in een afgedekte kom laten rijzen in de koelkast. 's Morgens breng je het brood in vorm, je laat het nog 40 min rijzen en dan bak je het af.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr sojabloemmix (Soezie)
  • 300 ml water, koud
  • 12 gr verse gist
  • 10 gr zout
  • 15 gr boter
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje.
  • Breek de gist in het water en strooi er wat bloem over.
  • Strooi het zout aan één kant van de bloem, de boter aan de andere kant.
  • Meng alle ingrediënten met een houten lepel.
  • Zet de kneedhaak op de Kenwood en laat het deeg mooi kneden tot het loslaat van de kom. Het kan best zijn dat het deeg nog plakkerig aanvoelt. Voeg echter geen extra bloem toe.
  • Vet je handen lichtjes in met olie.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom. Dek af met een deksel.
  • Zet de kom overnacht in de koelkast.
  • De volgende ochtend verwijder je het deksel. Het deeg zal mooi gerezen zijn.
  • Duw de lucht uit het deeg en laat het even rusten. 
  • Kneed het deeg kort door.
  • Vorm het deeg en leg het op een ingevet bakblik of in een ingevette broodvorm.
  • Dek af en laat het deeg nog 40 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 220°C.
  • Bak het brood 30 min of tot de bodem hol klinkt als je er met je vingers op tokkelt.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan het brood voor de 2e rijs insnijden met een lamé mesje. Bestuif het brood eerst met bloem voor een rustiek effect. Het brood zal mooi opengaan tijdens het rijzen en zorgen voor extra krokante korstjes.
Zet een gietijzeren pan op het onderste rooster in de oven tijdens het opwarmen van de oven. Schuif het brood in de hete oven en giet 50 ml koud water in de gietijzeren pan. Sluit de oven meteen. De stoom die gecreëerd wordt, zal zorgen voor een knapperige korst.

Reacties