Appelflappen met amandelspijs

Foto Cathy Van de Moortele
In België wordt amandelspijs niet zo heel vaak gegeten als in Nederland. In mijn mini-Delhaize had ik nog een voorraadje amandelpoeder staan en in de diepvriezer lagen nog vierkantjes bladerdeeg. Ik herinnerde me plots dat ik die ooit gekocht had om er appelflappen van te maken. Met de hittebestendige suikerkristallen van het Gentse Bakkershuis, had ik alles in huis om de beste appelflappen te maken. De amandelspijs maak je daags voordien al klaar en die leg je in de koelkast bij de bladerdeeglapjes die overnacht moeten ontdooien.

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr amandelpoeder
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroenzeste van Dr Oetker (Albert Heijn)
  • 1 ei
  • 10 vierkantjes bladerdeeg, overnacht ontdooid in de koelkast
  • 2 appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • snuif kaneel
  • 45 gr kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 45 gr hittebestendige suikerkristallen
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de amandelspijs: meng het amandelpoeder met de kristalsuiker, citroenzeste en het ei tot het als een bal loslaat van de kom. Wikkel de amandelspijs in plastic folie en laat die een nachtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de vierkantjes bladerdeeg op bakpapier op de bakplaat.
  • Snij de appels in fijne brunoise.
  • Meng de appelbrunoise met kaneel, de kristalsuiker en 150 gr amandelspijs.
  • Maak een denkbeeldige diagonale scheidingslijn op de bladerdeeglapjes. 
  • Schep op elk lapje bladerdeegje een hoopje vulling en blijf daarbij aan één kant van die denkbeeldige lijn.
  • Maak de randjes van het bladerdeeg aan de kant van de vulling vochtig met losgeklopt ei en vouw de flappen dicht. Druk de randjes goed aan met een vork.
  • Bestrijk alle flappen met de rest van het ei en bestrooi ze met de hittebestendige suikerkristallen.
  • Bak de appelflappen goudbruin in 25 min.
TIP:

Vers zijn deze flappen het allerlekkerst.
De rest van de amandelspijs kan je goed verpakt invriezen voor een volgende bereiding.
Heb je meer bladerdeeg

Reacties