Flandrien brood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr Flandrien bloem
- 300 gr water
- 12.5 gr verse gist
- 15 gr broodverbeteraar (of boter of smout)
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
- Giet het water in het kuiltje en breek daarin de gist. Roer met je vingers tot de gist opgelost is in het water.
- Leg de broodverbeteraar aan het randje van de bloem.
- Meng alles door elkaar met een houten lepel en laat de kneedhaak dan het werk voor je doen.
- Kneed het deeg nog even door en leg het in een lichtjes ingevette kom.
- Laat het deeg 1u - 1u30 rijzen (of tot het in volume verdubbeld is) op een tochtvrije, warme plaats.
- Bestrooi de bodem van de broodbakbol met bloem.
- Draai de kom met het deeg om en laat het deeg nog 10 min rusten.
- Kneed het nog even door en geef het brood dan de gewenste vorm.
- Leg het brood op de onderste plaat van de broodbakbol en zet het deksel erop.
- Laat het brood nog 40 min rijzen of tot het weer in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 230°C.
- Bestrooi het brood met wat extra Flandrien bloem en kerf het in met bijgeleverd mesje. Dit zorgt voor extra karakter en een mooi rustiek brood.
- Zet het deksel weer op de plaat en schuif het brood zo in de oven.
- Bak het brood 35 - 40 min of tot een thermometer een binnentemperatuur van minstens 96°C aangeeft.
- Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
Lekker met kaas en mosterd of met fijne Italiaanse ham.
Heb je geen keukenmachine? Kneed het deeg dan zeker 15 min met de hand.
Pas op! Het water wordt in gr uitgedrukt, niet in ml. Dat maakt het makkelijk om alles op je weegschaal af te wegen.
Reacties