Steak champignons

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is echt food heaven... en dat voor iemand die niet zo'n carnivoor is. Filet pure is het beste stukje vlees van het rund (voor mij toch) en daar kan ik zo hard van genieten, dat ik de frieten er zelfs niet meer bij hoef. Alleen dat lekkere, malse vlees, dat smelt in je mond. Zelfs de saus hoeft er niet bij, alleen een plakje vers gemaakte kruidenboter. De gebakken champignons zijn fijn afgewerkt en doordat je gemengde champignons gebruikt, kan dit niet anders dan lekker zijn.

Wat hebben we nodig:
  • boter, op kamertemperatuur
  • 1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
  • 1 teentje look, gepeld en gesnipperd
  • verse bieslook, gesnipperd
  • verse peterselie, gesnipperd
  • peper en zout
  • gemengde champignons (witte, bruine en oesterzwammen), schoongemaakt en in dikke plakken gesneden
  • enkele takjes verse thijm
  • scheutje sojasaus
  • scheutje balsamico azijn
  • filet pure, dik gesneden en drooggedept
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst de kruidenboter, zodat die in de diepvriezer kan opstijven: meng de boter met het sjalotje, de look, bieslook, peperselie, peper en zout. Meng stevig door elkaar, zodat je een groene kruidenboter krijgt. Wikkel de boter stevig in plastic folie en maak er een rolletje van. Vries de kruidenboter meteen in, zodat ze goed opstijft.
  • Doe wat boter in een pan en laat ze bruin worden. Bak de champignons aan. Kruid met takjes thijm, sojasaus, balsamico, peper en zout. Schud ze goed op en laat de jus reduceren.
  • Verhit een gietijzeren pan (ik gebruik hiervoor graag mijn Creuset grillpan) en laat er wat boter in smelten.
  • Smeer wat olie aan beide zijden van je biefstuk. Kruid met peper en zout.
  • Leg de steak in de hete boter en laat de ene kant goed kleuren. Draai pas om als je zeker weet dat de steak mooi gekleurd is. Bak nu de andere kant.
  • Leg de steak omgekeerd op een bord en dek af met aluminiumfolie om hem warm te houden. Door het vlees om te draaien, kunnen de sappen zich weer verspreiden.
  • Giet de restanten uit de vleespan bij de champignons.
  • Dresseer je bord met de steak en de champignons en werk af met een plakje kruidenboter.
TIP:

De sojasaus en balsamico geven de champignons een heel lekkere toets!
Vergeet niet om apart je filet pure mee te bestellen als je kiest voor www.deeleenkoe.be Het zou jammer zijn dit lekkere stukje vlees te moeten missen.

Reacties