Krokant gebakken varkensbuik met Chinese 5 kruidenmix

Foto Cathy Van de Moortele
Ik kan niet geloven dat ik er zelf voor kies om varkensbuik te eten. Tijdens een van onze maandelijkse uitjes, stelde mijn vriend Jan mij voor om eens krokant buikspek te eten. Ik rilde al bij het idee van dat lebberig vet in mijn mond. Hij wist me echter te overtuigen en het was goddelijk lekker.
We zijn nu enkele jaren verder en alhoewel Jan me allang had overtuigd van zijn stabiele bloedsuiker en de voordelen van een LCHF (Low Carb High Fat) levensstijl, was ik er niet voor te vinden. Het druiste zo in tegen wat ons altijd werd aangeleerd. Maar ik heb het geprobeerd en ik ben al enkele weken "hooked" aan deze nieuwe levensstijl. Op zoek naar recepten, kwam ik weer op gebakken varkensbuik uit en nu kon ik er niet meer onderuit. Meteen een groot stuk in huis gehaald, met zwoerd, en aan het marineren geslagen. De Chinese 5 kruidenmix is een mix die zeer vaak gebruikt wordt in Chinese gerechten. Chinezen eten dan ook elk deeltje van het varken op en laten niets verloren gaan. De kruidenmix had ik niet in huis, maar de ingrediënten wel. Wat dacht je?

Foto Cathy Van de Moortele
Wat hebben we nodig: 
  • 3 eetlepels kaneel
  • 6 steranijs
  • 1 1/2 koffielepel venkelzaadjes
  • 1 1/2 koffielepel Szechuan peperbollen (of zwarte peperbollen)
  • 3/4 koffielepel gemalen kruidnagel
Hoe gaan we te werk:
  • Mix alle kruiden fijn in een oude koffiemolen of kleine blender. Ik gebruik hiervoor mijn mini blendertje op mijn Kenwood. Klaar! 
Nu je de kruidenmix gemaakt hebt, kan je het vlees voorbereiden. Het vraagt wat tijd om dit lekkers te bereiden, maar ondertussen kan je gewoon verder zoeken naar andere lekkere recepten, een boek lezen, met de honden gaan wandelen (hmhmhm) of gaan lunchen met een vriend(in).

Wat hebben we nodig:
  • 1 koffielepel Chinese 5 kruidenmix
  • 1/2 koffielepel witte peper, gemalen
  • 3 tenen look, fijngeraspt
  • 1 stukje gember, gepeld en fijngeraspt
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 2 gedroogde rode chili pepertjes, gemalen
  • 1.800 kg varkensbuik met zwoerd
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de kruidenmix met de peper, look, gember, olie, chili pepertjes.
  • Wrijf het vlees in met deze marinade (niet de zwoerd) en masseer het goed in.
  • Leg het vlees in een plastic zak en als je die hermetisch kunt afsluiten: zoveel te beter.
  • Laat het vlees liefst overnacht in de koelkast marineren, of toch minstens 3u.
  • Nu zijn er verschillende manieren om het vlees te garen. Ik gebruik liefst mijn slowcooker, maar je kan ook het vlees in de oven bereiden.
Slowcooker:
  • Snij 2 grote, gepelde uien, 1 grote wortel en 2 stelen selder in grove stukken en leg ze op de bodem van de slowcooker. Leg de varkensbuik met het vel naar boven op de groenten en giet 100 ml water naast het vlees.
  • Zet het deksel op de slowcooker en laat die gedurende 6 - 8u garen op medium warmte.
  • Haal het vlees uit de kom en laat het een beetje afkoelen.
Oven:
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Snij 2 grote, gepelde uien, 1 grote wortel en 2 stelen selder in grove stukken en leg ze in een grote, gietijzeren pot waar een deksel op past (type Le Creuset).
  • Leg het vlees op de groenten, met het vel naar boven. Giet 200 ml water naast het vlees en dek de pan af.
  • Zet het vlees 3u in de oven of tot het vlees gaar is. Laat het vlees een beetje afkoelen. 
Gooi bij beide methodes de groenten weg na het bakken. Ze hebben hun smaak afgegeven en hun taak zit er op. Ook het vet dat achtergebleven is in de pan, mag weg.

Nu is het tijd voor de afwerking en het opwindendste deel van het hele proces: het krokant bakken van de zwoerd.


  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Dep de zwoerd goed droog met keukenrol, zodat hij mooi krokant bakt. Prik de zwoerd zoveel mogelijk in met een metalen saté prikker.
  • Meng 2 koffielepels zout met 1 koffielepel azijn en wrijf daar de zwoerd mee in. Gebruik hiervoor een borsteltje of gewoon je handen.
  • Leg het vlees op een rooster in de braadslee. Zet het vlees nog 30 - 60 min in de hete oven of tot de bovenkant mooi krokant geworden is.

Reacties