Luchtige notencake
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 6 eieren
- 150 gr kristalsuiker
- 100 gr donkerbruine suiker
- 50 gr patisseriebloem, gezeefd
- 200 gr walnoten, fijngemalen
- 50 gr hazelnoten (ongepeld), fijngemalen
- 1 eetlepel cognac (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet een lage, rechthoekige bakvorm in en bekleed hem met bakpapier.
- Klop de eieren schuimig met de twee soorten suiker. Klop lang genoeg tot de massa 3x zijn volume gekregen heeft.
- Spatel de bloem en de gemalen noten door het beslag.
- Voeg de cognac toe.
- Giet het beslag in de vorm.
- Bak de cake 1u op 160°C of tot de cake gaar is.
De lage temperatuur zorgt voor een zacht kruim.
Hou enkele noten apart. Hak ze en spatel ze door het beslag zodat je hier en daar stukjes noot terugvindt.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Vervang de 2 soorten suiker door evenveel rietsuiker.
Voeg eens 2 eetlepels pure cacao toe voor een donkere chocolade notencake.
Je kan ook volkoren bloem gebruiken ipv patisseriebloem, voor extra vezels.
Werk de notencake af met chocoladeglazuur en brésiliennenootjes. Voor het chocoladeglazuur meng je 3 eetlepels pure cacao met 2 eetlepels gesmolten boter, 125 gr gezeefde bloemsuiker en 3 eetlepels heet water. Giet het nog warme glazuur over de cake en laat hem uitdruppen op een taartrooster die je op bakpapier zet. Werk af met de brésiliennenootjes of met gesuikerde amandelen die je fijngehakt hebt.
Reacties