Citroen/amandelcake

Foto Cathy Van de Moortele
Citroen is zo fris en wordt hier vaak gebruikt. Het kan een gerecht helemaal opfleuren en de smaken naar boven halen. In deze amandelcake gebruik je de zeste van de citroenen, niet het sap. Maar het citroenaroma komt je tegemoet van zodra je die ovendeur opent..
Daar de vraag naar dit recept zo groot was, heb ik de andere recepten even opgeschoven naar een latere datum. Moet kunnen! Zolang jullie er maar plezier aan hebben en in de keuken gaan staan.

Wat hebben we nodig:
  • boter
  • 4 eiwitten
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel ciderazijn (of witte azijn)
  • 4 eierdooiers
  • zeste van 2 citroenen
  • 170 gr amandelpoeder
  • 100 gr Ellphi suikervervanger
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1/4 koffielepel gemalen kardamom (optioneel)
  • 1 eetlepel poedersuiker (optioneel)
  • extra citroenzeste
  • citroenmousse (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bekleed de bodem van een ronde bakvorm met een diameter van 20 cm met bakpapier. Vet het bakpapier en de randen goed in met boter.
  • Klop de eiwitten half op, voeg het zout toe. Klop verder op.
  • Voeg de azijn toe en klop de eiwitten stijf.
  • Klop de eierdooiers los met de citroenzeste.
  • Meng het amandelpoeder met de suikervervanger, het bakpoeder en de kardamom.
  • Giet deze mengeling bij de eierdooiers en klop tot een homogeen maar eerder stug beslag.
  • Klop 1 grote lepel opgeklopt eiwit door het beslag.
  • Spatel de rest van het eiwit in deeltjes door het beslag tot het losser wordt en mooi gemengd is.
  • Giet het beslag voorzichtig in de springvorm, zodat de luchtigheid behouden wordt.
  • Bak de cake 35 min of tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de cake afkoelen op een taartrooster.
  • Bestuif de cake met wat poedersuiker en werk af met citroenzeste.
  • Serveer met een grote lepel citroenmousse.
TIP:

Gebruik je liever kristalsuiker? Vervang de Ellphi dan door evenveel kristalsuiker. Klop de helft van de kristalsuiker bij de eierdooiers op en de andere helft door het eiwit.
Voor 100 gr Ellphi zoetstof reken je 5 gr kh.
Voor deze hele cake reken je slechts 17 gr kh. Per punt van 55 gr komt dat op 2.2 gr kh.

Reacties