Fruitige verrassing met een knapperig koekje

Heerlijk, vind ik ze, deze eenvoudige maar toch inventieve receptjes. Deze haalde ik uit Australië, waar ze met dat sappig accentje zoveel toffe kookprogramma's hebben. Ik had net rood fruit gekocht en was helemaal klaar om aan deze fruitverrassing te beginnen.
De knapperige koekjes kan je uiteraard ook maken zonder de fruitverrassing.

Wat hebben we nodig:
  • 100 ml slagroom + 100 ml extra
  • 1/2 vanillestok
  • 15 gr kristalsuiker
  • 50 gr witte chocolade, grof gehakt
  • 100 gr aardbeien, schoongemaakt
  • 50 gr frambozen
  • 10 gr kristalsuiker
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 40 gr bloemsuiker
  • 5 gr amandelpoeder
  • 1 eierdooier
  • 100 gr patisseriebloem
  • 100 gr extra rood fruit
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm 100 ml slagroom met de doorgesneden vanillestok en het bijhorende merg.
  • Voeg de suiker toe en laat de slagroom net tegen de kook aan komen.
  • Zeef deze room boven de witte chocolade, laat even staan en roer dan door tot alle chocolade gesmolten is.
  • Voeg de extra 100 ml slagroom toe. Roer goed en zet de room 1u in de diepvriezer zodat de room heel erg koud is om straks op te kloppen.
  • Mix het rode fruit met de suiker tot een coulis.
  • Zeef de coulis en gooi de pitjes weg.
  • Verdeel de saus over je glaasjes.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Mix de boter met de bloemsuiker, amandelpoeder en de eierdooier.
  • Meng de bloem kort door dit deeg. Je wilt een knapperig koekje. Meng dus niet langer dan nodig.
  • Rol het koekjesdeeg uit tussen 2 vellen bakpapier en maak er 6 koekjes van, door deze met een ronde uitsteekvorm te maken. Zorg dat de uitsteekvorm net een klein beetje groter is dan de doorsnede van je glaasjes.
  • Bak de koekjes 10 min op het bakpapier of tot ze mooi licht gekleurd zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Haal de slagroom uit de vriezer en klop hem op tot zachte pieken. Doe hem in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
  • Spuit een mooie hoeveelheid slagroom in het midden van de coulis.
  • Leg op elk glaasje een koekje en werk af met extra rood fruit.
  • Laat je gasten het koekje breken met een lepel, zodat stukjes koek en het rood fruit in het glas vallen. Eet de koek samen met het fruit, de slagroom en de coulis.
TIP:

Gebruik geen bosbessen in je coulis, maar hou deze voor de afwerking.
Maak het dessert niet op voorhand klaar. Je kan wel de coulis en de slagroom op voorhand maken, alsook de koekjes bakken. Stel het dessert pas samen op het moment dat je het wilt serveren.

Reacties