Kroketten met kip en ham

Twintig heerlijke kip/hamkroketten om in de diepvriezer te bewaren voor op zo'n ik-heb-trek-in-een-kroket-dag.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr ham, in heel fijne brunoise gesneden
  • 400 ml volle melk
  • 4 eetlepels vetstof
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 selderstengel, in heel fijne brunoise gesneden
  • 1 teentje look, gepeld en geperst
  • 1 takje thijm
  • snuif cayenne
  • peper en zout
  • 45 gr bloem
  • 450 gr kipfilet, in stukjes gesneden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 200 gr paneermeel
  • 3 grote eieren, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Bedek de ham met wat melk en zet het kommetje 1u in de koelkast.
  • Smelt de vetstof in een pannetje.
  • Fruit de sjalotjes aan met de selder, look, thijm, cayenne, peper en zout.
  • Van zodra de groentjes zacht zijn, mag de thijm weggegooid worden. 
  • Voeg de bloem toe en meng alles goed onder elkaar.
  • Voeg de resterende melk toe en laat de saus even indikken.
  • Doe de saus in een kom en zet ze 1u in de koelkast.
  • Mix het mengsel tot een bijna gladde massa. 
  • Voeg de kip en wat zout toe en mix in korte stootjes tot het vlees fijngemalen is.
  • Laat de ham uitlekken en voeg die ook toe aan het mengsel, samen met de peterselie.
  • Puls het mengsel tot alles mooi gemengd is. Breng alles weer over in een kom.
  • Vet een bakblik lichtjes in met olie.
  • Weeg de mengeling af en verdeel de massa in 20 gelijke hoopjes.
  • Maak 20 kroketjes en leg ze op de bakplaat. Zet de bakplaat 30 min in de koelkast.
  • Zet een schaaltje met paneermeel klaar alsook een schaaltje met ei.
  • Doop de kroketten 1 voor 1 in het ei en daarna in het paneermeel. 
  • Leg de kroketten weer op de bakplaat. Dek ze af en zet ze koel weg.
  • Frituur de kroketjes en dien ze op met wat honing-mosterd.
TIP:

Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de kroketjes met genoeg tussenruimte op het bakblik en vries ze zo in. Eens ze ingevroren zijn, kan je ze bewaren in diepvrieszakjes.
Maak de kroketten niet te groot. Je gebruikt tenslotte rauwe kip en je wilt dat ze door en door gaar zijn na het frituren, zonder dat de kroketten te donker worden.

Reacties