Griekse pastitsio

We hebben allemaal wel eens lasagne gemaakt. Deze Griekse versie is net zo lekker en iets minder calorierijk. Mooi meegenomen! Je kan de ovenschotel op voorhand klaarmaken en afbakken op het moment dat jij hem wilt eten. Of je maakt meteen twee porties en je vriest er ene in.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr ziti of buisjes pasta
  • vetstof
  • 4 tenen look, gepeld en gehakt
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote zak verse spinazie, gewassen en gehakt
  • 1 bundel pijpajuintjes, schoongemaakt en grof gehakt
  • verse dille, gesnipperd
  • verse munt, gesnipperd
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 60 gr vetstof
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 750 ml melk
  • verse nootmuskaat
  • 1 verpakking feta op water, uitgelekt en verkruimeld
  • 70 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een grote pot met gezouten water op het vuur en breng die aan de kook. 
  • Kook de pasta net niet gaar en laat hem uitlekken.
  • Verhit de vetstof in een grote pot.
  • Voeg de look en de uisnippers toe en laat ze even meefruiten.
  • Voeg de spinazie in gedeelten toe en laat ze slinken.
  • Voeg de pijpajuintjes toe, samen met de kruiden. 
  • Kruid af met peper en zout.
  • Smelt de vetstof in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een roux.
  • Klop de melk bij de roux en kruid met peper en zout en nootmuskaat.
  • Kook de saus in tot de gewenste dikte.
  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Doe de uitgelekte pasta weer in de pot.
  • Meng de spinazie en de feta onder de pasta.
  • Breng alles over in een ovenschotel.
  • Giet de bechamelsaus over de pasta en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de pastitsio 20 min of tot hij heet en goudbruin is.
TIP:

Je kan deze ovenschotel op voorhand klaar zetten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 185°C en bak de pastitsio goudbruin in 45-60 min.

Reacties