Joods appelgebak

Iedereen kan appelgebak maken. Het is echt niet moeilijk.

Wat hebben we nodig:
  • 5 appels, geschild, van het klokhuis ontdaan en in plakjes gesneden
  • 60 gr kristalsuiker
  • snuifje kaneel
  • 375 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 400 gr kristalsuiker
  • 15 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 4 eieren
  • 235 ml appelmoes
  • 120 ml vers fruitsap
  • 10 ml vanille essence
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C. 
  • Vet een tulbandvorm in en bestuif hem lichtjes met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Meng de appelschijfjes met de suiker en de kaneel. Zet de appeltjes aan de kant.
  • Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder, zout.
  • Meng de eieren met de appelmoes, fruitsap en vanille.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge.
  • Het beslag zal redelijk stug zijn.
  • Verdeel de helft van het beslag in de tulbandvorm.
  • Verdeel de appeltjes over het beslag en dek af met de rest van het beslag.
  • Bak de cake 60 - 80 min of tot hij gaar is. Laat de cake afkoelen in de vorm.
TIP:

Amerikanen gebruiken vaak appelmoes ter vervanging van vetstof. De cake zal lekker smeuïg zijn, maar minder calorieën bevatten.
Bestuif de cake na het afkoelen met bloemsuiker.
De cake wordt nog lekkerder na 2 dagen. Als er dan nog over is, uiteraard...
Stort de tulband op een taartschotel. Klop een vlootje philadelphia roomkaas met wat slagroom en vul hier de holte mee op. Bestrooi met getoaste amandelschilfers.

Reacties