Bruin brood

Eén van de makkelijkste broden om te maken. Mals van textuur en kan niet mislukken.

Wat hebben we nodig:
  • 235 ml lauw water
  • 7 gr korrelgist
  • 25 ml honing
  • 230 gr tarwebloem
  • 15 gr boter, gesmolten
  • 25 ml honing
  • snuifje zout
  • 140 gr volkoren bloem
  • 10 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het lauwe water met de gist en de honing. Dek af met een deksel en laat het papje even staan.
  • Voeg de witte bloem toe aan de gist en meng alles onder mekaar.
  • Laad dit mengsel 30 min staan.
  • Roer de gesmolten boter, honing en zout door het deeg.
  • Voeg de volkoren bloem toe.
  • Kneed alles samen tot een soepel, homogeen deeg.
  • Breng het deeg over in een lichtjes ingevette kom. Dek af met een deksel of een handdoek en laat het deeg 1u rijzen of tot in volume verdubbeld.
  • Klop je vuist in het deeg. 
  • Vorm een brood, leg het in een broodvorm en laat het nogmaals rijzen.
  • Bak het brood 30 min op 180°C. Laat het brood zeker niet te lang bakken.
  • Haal het brood uit de oven en besmeer het meteen met de gesmolten boter, zodat de korst lekker mals blijft.
  • Laat het brood helemaal afkoelen voor je het aansnijdt.
TIP:

Als het deeg te plakkerig is, voeg dan een beetje bloem toe.
Maak meteen 3 broden. Ze zullen weg zijn voor je het weet.
Besmeer het brood met gesmolten boter en bestrooi met havervlokken voor het de oven in gaat.

Reacties