Groene boontjes met nieuwe aardappelen

Eén van mijn favoriete groenten is toch zeker wel de spercieboon. Gestoofd met een uitje en wat mosterdzaadjes.. hhmhmm.. In dit recept combineren we rauwe boontjes met rauwe aardappelen en overgieten we die met bouillon om ze samen te garen. Ideaal toch?  Eenvoudig maar lekker!

Wat hebben we nodig:
  • 6 sneetjes spek, gehakt
  • 45 gr vetstof
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 kg verse spercieboontjes, schoongemaakt
  • 8 kleine, nieuwe aardappeltjes, in grove brunoise gesneden (niet geschild)
  • 2 teentjes look, gepeld en fijngeperst
  • 60 ml kippenbouillon
  • 8 ml witte balsamico
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Bak het spek bruin in een droog, heet pannetje. 
  • Laat het spek uitlekken op een velletje keukenrol.
  • Smelt de vetstof in een kookpot.
  • Fruit de uisnippertjes glazig.
  • Voeg de boontjes en de aardappelblokjes toe, samen met de look en de bouillon.
  • Breng het geheel aan de kook, dek af en laat het gerecht dan sudderen tot de boontjes en de aardappelen gaar zijn.
  • Voeg de azijn toe.
  • Kruid af met flink wat peper en zout.
TIP:

Lekker bij vis of vlees of als bijgerecht als je BBQ geeft.
Nieuwe aardappeltjes hoef je niet te schillen. Enkel wassen is voldoende.
Je kan spek ook garen in de microgolf. Neem een dubbel vel huishoudpapier. Leg de reepjes spek naast elkaar en gaar ze op volle kracht gedurende een 5-tal min. Is het spek nog niet krokant, laat ze dan nog wat langer garen. Haal het spek van het papier (het vet zit in het papier) en laat het verder drogen op een rooster.

Reacties