Groentenschotel uit de oven

Spercieboontjes, groene boontjes, prinseskes... Noem ze hoe je wilt, maar ik vind bonen dus echt superlekker. Ze worden dan ook wekelijks gekocht en op verschillende manieren bereid: gestoofd, gestoomd, koud met vinaigrette, gemengd met tomaatjes of in een ovenschotel. Verse boontjes hebben uiteraard de voorkeur, maar ook uit de diepvries kan je boontjes gebruiken. Boontjes uit bokalen of blik zijn dan weer een laatste redmiddel..

Wat hebben we nodig:
  • 4 sjalotjes
  • 500 gr verse spercieboontjes, gedopt en gehalveerd
  • vetstof
  • 400 gr champignons, in plakjes gesneden
  • 30 gr vetstof
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 325 ml bouillon
  • verse thijm
  • peper en zout
  • paneermeel of Panko
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de sjalotjes ongepeld in een ovenschoteltje en rooster ze 30 min in de oven.
  • Pel de sjalotjes en hak ze grof.
  • Breng een grote kookpot met gezouten water aan de kook.
  • Voeg de boontjes toe en kook ze zonder deksel beetgaar.
  • Spoel de boontjes af en laat ze uitlekken.
  • Verhit wat vetstof in dezelfde grote kookpot. Voeg de champignons toe en kruid ze met zout.
  • Bak de champignons bruin. 
  • Doe de boontjes bij de champignons.
  • Smelt de vetstof en voeg de bloem toe.
  • Maak een roux van de boter en de bloem.
  • Klop de bouillon bij de roux en breng de saus aan de kook.
  • Voeg de sjalotjes, thijm en nog een snuifje zout toe aan de saus. 
  • Laat de saus wat indikken.
  • Giet de saus over de groentjes.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in. Doe de groenten met de saus in de ovenschaal.
  • Meng de panko met nog wat thijm en verdeel dit over de groentjes.
  • Bak de ovenschotel 20 min of tot het korstje mooi gekleurd is.
TIP:

Maak zelf je paneermeel door oud brood te laten drogen in een lauwe oven. Blender het brood tot de gewenste kruimeldikte. Paneermeel dat je zelf maakt, bevat minder calorieën dan de gekochte soorten.
Geroosterde sjalotjes hebben meer smaak en bevatten minder calorieën, omdat je geen vetstof nodig hebt.
Bestrooi champignons altijd onmiddellijk met zout als je ze bakt. Zo geven ze meteen hun vocht af en heb je veel minder vetstof nodig om ze te bakken.
Je kan de sjalotjes uiteraard ook gewoon meefruiten met de champignons.

Reacties