Kolache
Deze broodjes uit Tsjechiƫ werden oorspronkelijk gevuld met fruit zoals abrikozen of kersen. Eens overgewaaid naar Amerika en dan voornamelijk Texas, werd het fruit vervangen door vlees, aardappelen en kaas. Wat je ook maar lekker vindt, je vult de kolaches naar jouw smaak.
Wat hebben we nodig:
Gebruik eens boerenworst ipv gehakt. Haal het vlees uit de darm en gebruik het als gehakt.
Geen zin of tijd om het deeg te maken? Koop dan een rolletje croissantdeeg en gebruik dit deeg voor de kolache.
Je kan het gehakt ook vervangen door blokjes ham.
Strooi wat gesnipperde pijpajuintjes over de broodjes voor ze de oven in gaan.
Bewaar gebakken broodjes in een plastic zakje in de koelkast. Warm de broodjes 30 sec op in de microgolf.
Foto Cathy Van de Moortele |
- 235 ml melk, lauwwarm
- 11 gr korrelgist
- 50 gr kristalsuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 1 eierdooier, geklopt
- 45 gr boter, op kamertemperatuur
- 450 gr tarwebloem, gezeefd
- 10 gr zout
- 8 plakjes smeltkaas, in 4 gesneden
- 300 gr gehakt
- 300 gr diepvries aardappelblokjes, ontdooid
- Meng de melk met de korrelgist en een deeltje van de suiker en laat het papje schuimig worden.
- Meng het ei met de dooier en de boter. Voeg het gistpapje toe.
- Doe de bloem met het zout in de Kenwood. Maak een putje in het midden.
- Giet de natte ingrediƫnten in het putje en zet de Kenwood aan met de kneedhaak.
- Kneed het deeg soepel.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het deeg nog even handmatig verder door.
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom en laat het een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een bakblik lichtjes in.
- Bestuif je werkblad met wat bloem.
- Klop je vuist in het deeg en kneed het nog even door.
- Verdeel het deeg in 18 stukken en rol er balletjes van.
- Leg de deegballetjes op het bakblik, dek ze af met een propere handdoek en laat ze 20 min rijzen.
- Duw de deegballetjes plat. Gebruik hiervoor een glas en doop de bodem telkens in wat bloem, tegen het kleven. Maak in elk deegballetje een putje in het midden.
- Verdeel wat van de kaas, het vlees en de aardappelen op elk deegballetje.
- Bak de kolache lichtbruin gedurende 18 - 20 min.
Gebruik eens boerenworst ipv gehakt. Haal het vlees uit de darm en gebruik het als gehakt.
Geen zin of tijd om het deeg te maken? Koop dan een rolletje croissantdeeg en gebruik dit deeg voor de kolache.
Je kan het gehakt ook vervangen door blokjes ham.
Strooi wat gesnipperde pijpajuintjes over de broodjes voor ze de oven in gaan.
Bewaar gebakken broodjes in een plastic zakje in de koelkast. Warm de broodjes 30 sec op in de microgolf.
Reacties