Boterpasta

Foto Cathy Van de Moortele

Meer is het niet: boter en pasta. Maar dan met een uitstekende roomboter en vers gemaakte pasta. Een kwaliteitsroomboter moet mooi geel van kleur zijn en lekker ruiken. Echte roomboter is een puur product, dat voornamelijk bestaat uit onbewerkte melkvetten van koemelk. In de maanden mei en juni, kan je tijdelijk overschakelen naar grasboter, die nóg lekkerder smaakt, zeker als het de eerste boter van het seizoen is. Boerenboter wordt dan weer geproduceerd op de boerderij.
Je kan dit gerecht eten an sich, als veggie pasta of serveren als bijgerecht bij een proteïne naar keuze. Ik ben gegaan voor boterpasta met gewokte shii-tak en boontjes.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr kakelverse eieren van scharrelkippen
  • 200 gr semolina 
  • 10 gr zeezout
  • 100 gr roomboter, in blokjes, koud
  • extra zeezout

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de losgeklopte eieren met de semolina tot een homogeen deeg.
  • Wikkel het deeg in plastic en laat het 30 min rusten op je werkblad.
  • Verdeel het deeg in 4 porties en rol de eerste portie uit met de deegrol. Hou de andere porties bedekt, zodat het deeg niet uitdroogt.
  • Als je een pastamachine hebt, kan je het deeg nu verder verwerken tot lasagnevellen en daarna tot een pasta naar keuze. Vandaag kies ik voor een traditionele spaghetti.
  • Kook de pasta al dente in een grote pot, met 3l gezouten water. 
  • Zet een hapjespan met een bodem water op het vuur en breng het water aan de kook. Dit is om je pan warm te hebben tegen dat je de pasta gaat mengen met de boter.
  • Eens de pasta gaar is, giet je het hete water uit de hapjespan weg en zet je het vuur uit.
  • Breng de pasta over in de pan, giet er een pollepel van het pastakookvocht bij en voeg de koude blokjes boter toe.
  • Schud de pan voortdurend op, om de boter en het pastakookvocht de kans te geven een emulsie te vormen.
  • Je bekomt een soort saus rond je pasta en dat is nu waar je naartoe wilt.
  • Kruid met extra zeezout en serveer.

TIP:

Ga op zoek naar een kwalitatief zeezout. 
Je kan ook de boter verwarmen op het vuur, met enkele blaadjes salie en die boter gebruiken om je pasta smaak te geven.
Normaal kook ik pasta in ruim, gezouten water. Voor deze pasta gebruik je een stuk minder water, omdat je veel zetmeel nodig hebt in het pastakookvocht. Dat zetmeel zal de saus binden.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties