Gevulde courgette in de oven

Foto Cathy Van de Moortele
Dit jaar hebben we een overvloed aan courgetten in de tuin. Waar ze normaal lang en smal zijn, zijn ze dit jaar vooral kort en dik. Ik vind deze vorm ideaal om te vullen, net omdat je er zoveel vulling in kwijt kan. Dit recept bevat gehakt en spek, maar je kan het vlees ook gewoon weglaten voor een vegetarische versie.

Wat hebben we nodig:
  • 1 korte, brede courgette, gehalveerd in de lengte
  • olijfolie
  • olie
  • 3 boerenworsten, uit de darm gehaald
  • 5 plakjes ontbijtspek, gesnipperd
  • peper en zout
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 wortel, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 1 stengel selder, in grove brunoise gesneden
  • 1/2 rode paprika, in grove brunoise gesneden
  • 1/2 gele paprika, in grove brunoise gesneden
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • vers gesnipperde peterselie
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 40 gr paneermeel
  • extra olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een ovenschaal klaar en vet die in met olie.
  • Snij van elke courgettehelft een dikke plak af. Snij die plak in blokjes en zet ze nog even apart.
  • Verwijder de pitten uit de courgettehelften en gooi ze weg (of droog ze op keukenpapier zodat je volgend jaar weer courgetten hebt in de moestuin).
  • Besprenkel de courgettes ruim met olijfolie en bak ze 40 min voor.
  • Ondertussen maak je de vulling.
  • Laat wat olie warm worden in een grote hapjespan.
  • Bak het gehakt rul en voeg het spek toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep het vlees uit de pan.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit de ui, wortel, selder en paprikablokjes aan.
  • Roer de look onder de groenten.
  • Voeg nu ook de courgetteblokjes toe.
  • Kruid met Provençaalse kruiden.
  • Als de groenten al wat zachter zijn, voeg je de tomatenblokjes toe en een half glas water.
  • Laat de saus zachtjes sudderen onder deksel.
  • Eens de groenten gaar zijn, voeg je het vlees weer toe, samen met de gesnipperde peterselie.
  • Haal de voorgebakken courgetten uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200°C.
  • Vul ze met de vlees/groentenvulling. Je mag gerust hoog stapelen, want de vulling zakt tijdens het bakken.
  • Bestrooi de vulling met kaas en paneermeel.
  • Besprenkel nog met wat extra olijfolie.
  • Zet de courgetten weer in de oven tot ze gaar zijn en de vulling goudbruin gebakken is.
TIP:

Zijn jouw courgetten langer en smaller? Zet ze dan iets langer in de oven om voor te bakken, zodat ze niet overgaar worden.

Reacties