West-Vlaamse lukken

Foto Cathy Van de Moortele

I know, I know, nog maar eens wafeltjes. Ik hoor hier anders niemand klagen, integendeel.

West-Vlaamse lukken moet je gewoon ieder jaar bakken, das traditie. Deze "bewaarwafeltjes" hou je knapperig in een blikken trommel. Dat is, als je er genoeg bakt en er niet teveel uitdeelt. Meestal halen ze hier de tweede week van januari niet eens. Maar je kan er natuurlijk nog altijd bij bakken...

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr patisseriebloem
  • 450 gr fijne griessuiker
  • 125 gr ei (2.5 eieren), losgeklopt
  • 250 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 15 ml rum (1 soeplepel)

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg de eieren toe en meng kort.
  • Snij de boter in blokjes en voeg ze toe aan de kom.
  • Meng nogmaals.
  • Breng het deeg over in een gesloten Tupperware pot en zet hem heel de nacht in de koelkast.
  • 's Anderendaags weeg je porties van 20 gr af en je maakt er eerst balletjes en daarna worstjes van (8cm lengte). Leg de worstjes deeg op een plaatje en dek af met plastic folie.
  • Hou de worstjes deeg in de koelkast en haal er telkens een 10-tal uit, zodat de rest mooi gekoeld blijft. 
  • Voorzie je wafelijzer van de mal voor fijne wafeltjes.
  • Zet de thermostaat op 6 en laat het wafelijzer opwarmen. 
  • Vet de mal 1x licht in met wat boter.
  • Leg telkens 2 worstjes deeg in het wafelijzer. Ik leg ze graag diagonaal, zodat het ruitpatroon op de wafeltjes ook diagonaal is.
  • Zet de timer op 3 min voor gelijk gekleurde wafeltjes. Wil je ze iets lichter van kleur, kies dan voor 2 min.
  • Met een metalen spatel schep je de wafeltjes op een rooster om ze te laten uitharden.
  • Dep af en toe een teveel aan boter in de mallen weg met keukenpapier.

TIP:

Je kan de rum ook vervangen door cognac of weglaten.

Reacties