Risotto met groene groentjes

Foto Cathy Van de Moortele

Oh wat had ik zin in risotto! Toen ik thuis kwam van de groenteboer, zag ik hoeveel groene groenten ik gekocht had en hoe leuk dat eigenlijk wel was. Ik begrijp nog altijd niet, hoe mensen kunnen zeggen dat ze groenten niet lekker vinden. Er is zoveel keuze en zoveel verschillende manieren om groenten te serveren, dat het gewoon onmogelijk is dat daar niets tussen zit wat je gading kan vinden.

Deze risotto is ideaal als eenpersoonsgerecht. Wil je er meer van maken? Neem als uitgangspunt 100 gr risottorijst per persoon. Voeg extra groenten toe, meer bouillon en voila, hoe makkelijk kan het zijn.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • klontje boerenboter
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/3 stengel groene selder, fijngesnipperd
  • 100 gr risottorijst (arborio)
  • 50 ml witte wijn
  • 300 ml groentebouillon, heet
  • 1/4 courgette, in fijne brunoise gesneden (snijd de zaadlijsten weg)
  • 50 gr groene mini asperges, in fijne brunoise gesneden (hou de kopjes apart)
  • 50 gr diepvrieserwten
  • peper van de molen
  • zout
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • klontje boerenboter

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie met een klontje boter warm worden in een pot met zware bodem, type Le Creuset.
  • Fruit het uitje glazig en voeg de selder toe. Roer om en laat die even meegaren.
  • Roer de rijst onder de groentjes zodat elke korrel een olielaagje krijgt.
  • Blus met de witte wijn en laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Voeg een pollepel hete bouillon toe en roer om.
  • Voeg de courgette- en aspergeblokjes toe en roer om.
  • Blijf de bouillon pollepel per pollepel toevoegen tot de rijst gaar is.
  • Kruid met peper en zout. 
  • Voeg de aspergepuntjes toe.
  • Strooi naar believen Parmezaanse kaas over de risotto en roer om.
  • Leg een klontje boter op de risotto, zet het deksel op de pot en haal de pot van het vuur af.
  • Laat de risotto nog 3 min staan en schep je risotto dan in een diepe kom.
  • Werk af met extra Parmezaanse kaas. Het moet maar zo lekker niet zijn. 

TIP:

Als je wilt dat je erwtjes feller groen blijven, voeg ze dan op het laatste toe. Ze zullen dan nog wat knapperig zijn, maar wel mooi groen.
Blijf weg van erwtjes uit blik.



Reacties