Flan caramel

Foto Cathy Van de Moortele

Een graag gegeten dessert bij mijn werkgevers: flan caramel. Eindelijk heb ik een flanera pan aangeschaft, zodat ik thuis ook lekkere flan caramel kan maken. Het is een beetje tricky om de caramel te maken (vooral het geduld ontbreekt vaak), maar eens je het principe snapt, is het niet zo moeilijk. Je moet alleen rustig blijven, niet roeren, de warmte niet te hoog zetten en geduldig wachten... 

De flan moet een nachtje opstijven in de koelkast. Begin er dus zeker op tijd aan.

Wat hebben we nodig:

  • 70 gr fijne griessuiker
  • 20 ml water
  • 15 ml heet water
  • 420 ml volle melk
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 4 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 50 gr fijne griessuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Zet een grote ovenschaal klaar, waar je flanvorm in past.
  • We maken eerst de caramel, zodat die al in de vorm kan afkoelen.
  • Doe 70 gr suiker met 20 ml water in een brede steelpan met dikke bodem. 
  • Zet de steelpan op een medium vuur.
  • Laat de suiker smelten in het water tot je een suikersiroop hebt.
  • Roer NIET. Draai af en toe met de steelpan zodat de suiker mooi gelijkmatig smelt.
  • Eens de suiker volledig is opgelost, zet je het vuur wat hoger en laat je de caramel mooi kleuren. 
  • Draai ook nu af en toen met de pan, tot de caramel de gewenste kleur heeft.
  • Zet de caramel van het vuur, giet er snel 15 ml heet water bij en zet het deksel op de pan.
  • Draai nog eens met de pan, verwijder het deksel en giet de caramel in de flanvorm.
  • Draai de vorm snel rond, zodat de caramel zich mooi verspreid over de bodem. De caramel wordt snel hard, dus je moet je best doen om hem goed te verspreiden.
  • Nu gaan we de flan zelf maken: doe de melk met 10 gr suiker in een pot en breng die net niet aan de kook. We warmen de melk voldoende op om de suiker te smelten, maar warmer mag hij niet worden.
  • Klop de eieren los met de eierdooiers en klop er de 50 gr suiker onder tot die opgelost is.
  • Giet de warme melk bij de eieren en klop goed los.
  • Zet de flanvorm in de ovenschaal.
  • Giet het flanbeslag door een zeef op de caramel.
  • Sluit de flanvorm met de clips.
  • Zet de ovenschaal op je ovenrooster en giet kokend water in de schaal tot halverwege de flanvorm.
  • Laat de flan 50 min garen.
  • Haal voorzichtig de vorm met deksel uit de ovenschaal en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet de vorm met deksel daarna in de koelkast tot de volgende dag.
  • Verwijder het deksel.
  • Maak de flan voorzichtig los van de rand met een scherp mesje. 
  • Zet een bord met opstaande rand over de flan en draai hem voorzichtig om.
  • Serveer.

TIP:

Heb je geen flanvorm met deksel? Neem dan een andere ronde bakvorm en dek de flan af met aluminiumfolie, zodat er zeker geen water in de flan terecht komt.
Waarom mag ik niet roeren in de caramel? Als je in de caramel roert, dan zullen er zich suikerkristallen gaan vormen. Die blijven aan je lepel hangen en wanneer je diezelfde lepel weer in de siroop stopt, krijg je overal suikerkristallen en dat zorgt niet bepaald voor een gladde caramel. Niet roeren dus.
De flanera (flanvorm met deksel) kan je kopen op Amazon.de, Amazon.fr of Amazon.com en ze heeft een inhoud van 1.4 l. 

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties