Risotto met gebakken champignons

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had nog nooit eerder champignons op deze manier klaar gemaakt maar ze waren heerlijk. De perfecte basis voor mijn risotto, waar ik al een week zat op te wachten. Eerst bij de groenteboer langs, om champignons uit te kiezen. Risotto staat hier altijd in de voorraadkast en een fles witte wijn mag niet gesloten in de koelkast: ten alle tijden moet er een glaasje wit af kunnen... Geniet maar mee van deze risotto.

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr champignons, gemengd, schoongemaakt
  • 400 ml olijfolie
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 100 gr risotto rijst (Bomba)
  • 50 ml witte wijn
  • 600 ml groentebouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • We gaan eerst de champignons bakken, om ze meer smaak te geven. We gebruiken een flinke hoeveelheid olijfolie, die we achteraf gaan gebruiken in andere recepten dankzij de smaak van de champignons die de olie nu heeft.
  • Verwarm de olijfolie in een diepe hapjespan, tot ze goed heet is maar niet rookt.
  • Hak de champignons in kleine stukjes en voeg ze voorzichtig toe aan de pan. Voeg ook de gesnipperde look toe.
  • Laat de champignons nu een 10 min bakken op een medium vuur.
  • Zet een inox kom klaar met daarboven een metalen zeef. Giet de champignons in de zeef en laat ze uitlekken. De olie giet je daarna heet over in een schoon flesje. Sluit meteen af en laat afkoelen.
  • Laat een lepel van deze olie over in de pan. Fruit hierin het sjalotje glazig.
  • Voeg de rijst toe en roer goed om, zodat elke rijstkorrel een laagje olie krijgt.
  • Roer de champignons onder de rijst en bak even mee.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg een pollepel hete bouillon toe en laat de rijst de bouillon helemaal opzuigen.
  • Voeg pas een nieuwe pollepel bouillon toe als de vorige volledig is opgenomen.
  • Mogelijks heb je niet alle bouillon nodig.
  • Kruid met peper en zout.
  • Proef af en toe om de gaarheid van de rijst te checken.
  • Werk de risotto af met peterselie.
  • Rasp de kaas over je risotto, naar eigen behoefte. Roer nog even om en serveer in een diepe kom.

TIP:

De olie die je over hebt van de champignons, kan je nu bijvoorbeeld gebruiken om een Spaanse tortilla mee te bakken of in elk recept waarin je champignons gebruikt.
De champignons die ik deze keer gekozen heb: kastanjechampignons, shii-take, stekelzwam, oesterzwam, beurszwam (stropaddestoel).
Wil je dit gerecht vegan? Neem dan een plantaardige harde kaas om de Parmezaanse kaas te vervangen of gebruik edelgistvlokken.


Reacties