Gebakken gepocheerd ei

Foto Cathy Van de Moortele

Je kan het zo gek niet bedenken, maar dit is toch echt zot lekker. Eitjes zijn altijd lekker en al zeker als de dooier mooi lopend is. Sous-vide garen is de perfecte manier om dooiers lopend te houden. Wist je trouwens dat je gepocheerde eitjes nog even kan bakken, zodat ze het krokante hebben van een spiegelei, maar de vorm van een gepocheerd ei? Dat gaan we zo meteen doen!

Wat hebben we nodig:

  • 1 kakelvers ei, op kamertemperatuur
  • olijfolie
  • peper van de molen
  • fleur de sel
  • bieslook, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Vul je sous-vide bak met water en bevestig de sous-vide stick. 
  • Stel de temperatuur in op 75°C en de tijd op 12 min.
  • Leg het ei in de waterbak van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Zet een ijsbad klaar.
  • Haal het eitje uit het warmwaterbad met een schuimspaan en leg het in het ijsbad, zodat het niet langer doorgaart. Haal het ei uit het ijswater en droog het af.
  • Verwarm een beetje olie in een antikleefpannetje.
  • Breek het ei dan voorzichtig in de pan, door het tegen je werkblad te tikken.
  • Eiwit dat niet mooi rond het ei zit, kan je makkelijk aan de kant duwen.
  • Bak het ei aan één kant krokant en draai het dan voorzichtig om, met twee spatels.
  • Bak ook de andere kant krokant en serveer.
  • Kruid het eitje met peper van de molen, een beetje fleur de sel en fijngesnipperde bieslook.

TIP:

Ik heb dit ei op een duxelle van portobello en hazelnoot geserveerd: verwarm 200 ml olijfolie in een pan. Voeg 100 gr fijngesneden portobello toe (verwijder steel en sporen), samen met 1 fijngesnipperde sjalot en een teen look. Bak de champignons tot ze lekker gaan geuren. Giet af in een zeefje en bewaar de olie. Kruid met peper, zeezout en fijngesnipperde peterselie. De olie gebruik je nadien om het gepocheerde ei in te bakken.
Je kan uiteraard meerdere eieren tegelijkertijd pocheren als je deze methode gebruikt. Je kan ze na het koelen in het ijsbad, nog enkele dagen bewaren in de koelkast. Laat ze 30 min op kamertemperatuur komen en bak ze dan mooi krokant zoals beschreven.
Ik maak altijd een paar extra eitjes klaar. Soms komt een eitje niet zo mooi uit de schaal en dan heb je nog wel een reserve.

Reacties