Krokante nieuwjaarswafeltjes

Foto Cathy Van de Moortele

Naargelang de vorm, noemen de Nederlanders deze wafeltjes kniepertjes of rolletjes. Daar ik geen kniepertjesijzer heb, had ik ze nooit eerder gemaakt. Maar toen haalde ik de mal voor ijshoorntjes in huis en ik kon meteen aan de slag. Ik maakte verschillende vormen: gewoon een cirkel, opgerold, opgerold en gevuld met slagroom of een waaiertje. Welke zou jij liefst bakken?

Het bakken van deze wafeltjes neemt wel wat tijd in beslag. Reken toch zo'n dik anderhalf uur voor 35 wafeltjes. Je bent gewaarschuwd.

Wat hebben we nodig:

  • 1 ei
  • 250 gr bloem
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 50 gr donkerbruine suiker
  • 125 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 eetlepel cognac (of anijslikeur) (optioneel)
  • 250 ml water, lauwwarm

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het ei met de gezeefde bloem, suiker, boter en cognac in de mengkom van de Kenwood.
  • Gebruik de draadklopper om alles tot een homogeen beslag te mixen.
  • Voeg het water geleidelijk aan toe tot je een soort pannenkoekbeslag bekomt.
  • Verwarm je Frifri wafelijzer met ijshoorntjesmal voor op stand 6. Vet de mal in voor de eerste bakbeurt (daarna hoef je het niet meer in te vetten).
  • Zet een rooster klaar en leg een houten lepel en een spatel naast je.
  • Giet het beslag over in een maatbeker met een teutje.
  • Giet een kleine hoeveelheid beslag op de mal (de helft van de grootte van de cirkel) van zodra de thermostaat aangeeft dat de juiste warmte bereikt is. Als het beslag te dik is, voeg dan wat extra water toe.
  • Sluit het ijzer, knijp het goed dicht en kantel het naar de andere kant.
  • Zet de timer op 3 min.
  • De wafel moet mooi gekleurd maar niet te donker zijn of je kan hem niet meer oprollen.
  • Haal de wafel van de mal met de spatel en rol hem meteen rond de steel van een houten lepel als je rolletjes wilt. Laat 5 sec uitharden en verwijder dan voorzichtig de lepel uit de rolletjes.
  • Je kan de wafel ook meteen in 2 vouwen, even aandrukken met de spatel en dan opnieuw in 2 vouwen, als je waaiertjes wilt.
  • Laat de wafeltjes afkoelen op een rooster. Ze zullen meteen uitharden.
  • Je kan de wafeltjes ook gewoon als cirkel laten.
  • Bewaar de afgekoelde wafeltjes in een blikken doos, zodat ze mooi krokant blijven.

TIP:

Klop slagroom op met wat bloemsuiker. Doe de slagroom in een spuitzak met een fijn gekarteld spuitmondje. Vul de rolletjes met slagroom en serveer. Je kan ze ook nog even bestuiven met bloemsuiker. 

Reacties