Pizza gegrilde courgette

Foto Cathy Van de Moortele

Ik werd geïnspireerd door het enthousiasme van een volger op Instagram. Ze had een heerlijke pizza gemaakt met courgette en dat klonk zo lekker, dat ik er zelf ook ene wou maken. Gezien ik altijd pizzadeeg op voorhand maak en in de vriezer bewaar, kon ik dat de volgende dag al maken. Maak jij ook je pizza's zelf?

Wat hebben we nodig:

  • 1 balletje pizzadeeg
  • 1 courgette, in dunne plakken geschaafd met de mandoline
  • olijfolie
  • fleur de sel
  • 2 eetlepels pizzasaus (ik heb een arrabiatasaus gebruikt, die ik nog over had van een pastagerecht dat ik eerder deze week maakte)
  • 1 koffielepel pizzakruiden
  • 70 gr geraspte mozzarella
  • 1/2 rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden met de mandoline
  • 4 plakjes Italiaanse prosciutto, flinterdun gesneden
  • enkele chilivlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pizzadeeg volgens het recept. 
  • Verwarm de oven voor op 240°C en laat een pizzasteen mee opwarmen in de oven.
  • Laat een gietijzeren grillpan goed heet worden op het fornuis.
  • Smeer de plakken courgette in met wat olijfolie en kruid met fleur de sel.
  • Grill de courgettes aan beide zijden in de hete pan.
  • Laat de courgettes afkoelen op een bord.
  • Vorm de pizza met je handen.
  • Leg de pizza op een rond stuk bakpapier, op een plank of een pizzaschep.
  • Besmeer de pizza met de saus. Laat de randen vrij.
  • Strooi de kruiden over de saus.
  • Strooi de kaas op de pizza, te beginnen aan de buitenrand en zo naar binnen toe, spiraalsgewijs.
  • Snij de courgetteplakken door er beleg er de pizza mee.
  • Meng de rode uiringetjes met wat olijfolie. Op die manier gaan ze minder snel verbranden.
  • Strooi de uiringen over de pizza.
  • Schuif de pizza op de hete pizzasteen.
  • Laat de pizza 5 min bakken en trek dan het bakpapier vanonder de pizza weg.
  • Laat de pizza nog even verder bakken tot de randen mooi gekleurd zijn.
  • Beleg de pizza met de flinterdun gesneden ham en werk af met chilivlokjes.
  • Snij de pizza in punten met een pizzames en serveer.

TIP:

Maak meteen een volledig recept pizzadeeg en vries de rest in.
Heb je restjes tomatensaus/pastasaus/marinarasaus/pizzasaus... over? Vries ze dan in, in ijsblokjesvormen. Om een pizza te maken, heb je echt niet veel saus nodig en dan komen die kleine porties zeer goed van pas.
Gaar de flinterdunne ham niet mee in de oven. De ham zou uitdrogen en hard worden.

Reacties