Russische salade

Foto Cathy Van de Moortele

Een basisproduct bij elke Vlaming: aardappelen. Je kan er alle kanten mee op. Aardappelen eten we toch wel meerdere keren per week en één van mijn favoriete gerechten: aardappelsalade. Deze Russische salade zorgt ook voor extra groentjes en kleur en ik kan er wel een hele kom van op. Een beetje meer van dit, een beetje minder van dat: maak jouw eigen Russische salade met wat jij in huis hebt.

Wat hebben we nodig:

  • 2 grote aardappelen, goed gewassen
  • 2 wortelen, gewassen
  • 250 gr ham (dikke plak), in blokjes gesneden
  • 50 gr diepvrieserwten, ontdooid
  • 3 eieren, hardgekookt en gepeld
  • 40 gr zoetzure augurken, in fijne brunoise gesneden
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • dille, gesnipperd
  • 250 gr mayonaise (plus extra moest het te droog zijn)

Hoe gaan we te werk:

  • Kook of stoom de aardappelen en de wortelen gaar (in één stuk) in gezouten water. 
  • Verwijder de schillen van zowel de aardappelen als de wortelen eens ze een beetje afgekoeld zijn.
  • Snij beide in blokjes en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de ham en erwtjes toe.
  • Snij de eieren in blokjes en voeg ze samen met de augurken en pijpajuintjes toe aan de rest van de salade.
  • Kruid met peper en zout en strooi er de dille bij.
  • Schep de mayonaise voorzichtig door de salade.
  • Dek af en zet koel weg.

TIP:

Het garen van de aardappelen en wortelen in de schil, zorgt voor extra smaak. Zorg dat je groenten uiteraard goed gewassen zijn. Je kan ze uiteraard ook eerst schillen en in blokjes snijden en dan kort garen. Het is maar hoe je het zelf wilt. 
Heb je een restant koude, gekookte aardappelen? Dan heb je al een stap gewonnen en is je Russische salade nog sneller klaar. En zo maak je weer een nieuw gerecht van een overschot aardappelen.
Ik gebruik mijn Nicer Dicer Chef om alle blokjes te snijden, zodat ze mooi uniform zijn. 


Reacties